За проблем с проследяването на здравословното състояние на преждевременно родените българчета сигнализират от фондация "Нашите недоносени деца" пред Нова тв.

Те настояват да се създаде национална програма, която да гарантира комплексна оценка и грижа за всяко недоносено дете.

Телевизията разказва случая на малката Ивона, която се ражда три месеца по-рано - в 25 гетастационна седмица. „В продължение на четири месеца не й даваха никакви шансове. Аз имах вяра, че ще оцелее,но докторите нямаха”, сподели майка й Ивалена.

Ивона е спасена, но борбата тя да е пълноценен човек продължава и до днес. С последиците от преждевременната й поява й помагат да се справи психолог и логопед. За разлика от Ивалена, много родители не знаят по кой път да поемат, съобщава още Нова.

Затова от фондация "Нашите недоносени деца" искат  национална програма за проследяване до 7-годишна въраст. Според членовете й на всяко преждевременно родено дете ще се прави комплексна оценка от широк кръг специалисти през определен интервал от време. 

Проследяването в първите месеци и години от живота на недоносеното дете е от решаващо значение за развитието му.

"Ранната реахабилитация, ранната намеса намалява страничните ефекти от тези вече получили се усложнения още при раждането или в хода на интензвното лечение", обяснява д-р Донка Узунова, неонатолог в болница „Шейново”.

От фондацията вече са внесли проекта си за национална програма в здравното министерство.