Партийната субсидия да се изчислява на база 1 лев на действителен глас при 11 лева по закон сега.

Такова изменение в Закона за държавния бюджет за тази година предлага правителството. Ако изменението бъде прието, то трябва да влезе в сила от 1 юли.

За да анонсира новината в парламента, днес се появи лично премиерът Бойко Борисов, което той рядко прави. Намаляването на партийните субсидии с 10 лева е решение, взето вчера на заседание на Министерския съвет. И то бе внесено в деловодството на Народното събрание тази сутрин. Днес като втора точка в дневния си ред депутатите разглеждат изменения именно в частта за партийните субсидии, но в Закона за политическите партии. Повод станаха разкритията на "Шоуто на Слави", че вместо 11 лева на глас от години партиите реално са получавали над 13 лева заради методология, изчислена в Министерството на финансите. С казуса се зае и прокуратурата и откри данни за извършено престъпление.

"Вкарваме закон за 1 лев субсидия. Да видим как ще се оправят партиите – как ще плащат на социолози и политолози преди изборите... Тези игрички са ми ясни. Аз бих на изборите, помните – като кмет без един лев", обяви Борисов в кулоарите на парламента.

И допълни:

"Сега това влиза в парламента, надявам се всички да го подкрепят. Със спестените пари ще се строят детски градини и ясли."

Според Борисов напоследък в България "се наслушахме на популизъм".

"Ще стане накрая като в Чехия - в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го в парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят, и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Сиреч няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите", заяви Борисов.

Той се изказа и по анонсираните от ДПС и БСП искания за драстично намаляване на ДДС за хляба, брашното, месото, млякото, лекарствата, книгите. От думите му стана известно, че подкрепя намаляване на данъка само за печатните произведения. 

"За книгите можем да го направим да няма данък – образованието ни е приоритет. Мляко, месо... Сега разговаряхме с Волен Сидеров. Предлагат вече и пиенето, и цигарите, всичко, което на човек му се яде и му се пие, да е без пари. Аз ако съм журналист, ще попитам – защо след толкова години управление БСП, ДПС не го направиха. Орешарски защо не махна данъците, или пък Станишев. Ние сме добри стопани, събираме много от приходните агенции и от борба с контрабандата", коментира Борисов.

Играем несистемно

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира темата със субсидиите.

"Щом от БСП са решили да печелят позитиви с темата за субсидиите – нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лев. Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. И след като колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност", каза Горанов.

Той посочи, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може. След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лев за глас от 1 юли икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде 16-18 млн. лв., изчисли Горанов.

"Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим. Колегите от БСП не намериха никакъв по-смислен повод да се върнат в парламента от това да си намалят субсидиите – добре, ще ги намалим", каза още Горанов.

За следващите години партиите ще получават около 3 млн. лв. при 38 млн. лв. досега.

Според него дори ДДС върху книгите да падне, цената за крайния потребител няма да се промени.

"Аз винаги съм защитавал и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика", каза Горанов.

Той посочи, че основният аргумент на Министерството на финансите и опитът показват, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да стане в полза на потребителите.

"Масово – в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Т.е. очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат", каза още Горанов.

Финансовият министър заяви, че все още няма решение за падане на ДДС върху книгите, но такива дебати предстоят да се водят.