Поне двойно увеличение на цената тока, огромни дългове, свръхпроизводство на електрическа енергия и сериозен риск от тежка авария – всички тези последици са съвсем реални, ако АЕЦ "Белене" бъде построена. Тази теза разви пред бТВ енергийният експерт проф. Георги Касчиев. 

Повод за гостуването му е интервюто на президента Румен Радев пред руската информационна агенция ТАСС. Там държавният глава обяви, че проектът "АЕЦ Белене" е "неизбежен", "защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността". В ход е ново размразяване на проекта, който до момента погълна над 2 мрд. лв. и държавата няма точни разчети колко точно ще струва крайното му построяване. 

С решение на управляващите Националната електрическа компания обяви процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" на 22 май. А заявления за участие в изграждането се подават до 90 дни.

Енергийният експерт проф. Георги Касчиев обаче изреди поредица от реални рискове, ако АЕЦ "Белене" бъде построена.   

Първо, ако "Белене" бъде построена цената на тока ще се увеличи два пъти, смята той. Освен разходите за построяване, централата ще трябва да покрие и капиталовите разходи на своите инвеститори, което означава, че първите години те ще продават по-скъпо тока, който произвеждат. 

Всеки инвеститор ще иска твърди гаранции, че ще изплати своите вложения, смята проф. Касчиев. И допусна, че е възможно държавата да бъде принудена да изкупува тока от "Белене", което ще ощети държавния бюджет, а оттам и данъкоплатците. 

Експертът повтори и тезата си, че страната ни категорично няма нужда от нова голяма енергийна мощност. Към момента произвеждаме около 45 млн. мегаватчаса електричество, а потребяваме едва 32 млн. мегаватчаса годишно. А в следващите двайсет години страната ни няма да изпита недостиг на електроенергия, затова проект като "Белене" не е необходим, но обрича следващите поколения да изплащат дълговите, които ще натрупа.

По думите му ще има и големи задължения за извозването на отпадното гориво за АЕЦ-а. В момента площадката на АЕЦ "Козлодуй" се превръща в едно ядрено бунище, което застрашава националната сигурност, смята той. И добави, че там има събрани близо 1000 тона отпадно ядрено гориво.

След време изнасянето на това гориво от България ще струва близо 6 млрд. евро – до 2 млрд. за изнасянето му и близо 4 млрд. за погребването му, изчисли той.

"Това е едно престъпно бездействие, което се подминава от прокуратурата", смята ядреният експерт. 

"Ще живеем и в риск от тежка авария", коментира още проф. Касчиев.

Той припомни, че проектът е построен върху земетръсна зона. И според него, ако има авария, България няма да я има на картата.