Часът е 17,20 в сряда, 5 юни, зала 230 на УАСГ вече е наполовина пълна. Столичани жужат и чакат началото на първото обществено обсъждане на проекта за подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който план на теория трябва да спаси най-важния софийски парк от застрояване.

ПУП е измъчен проект - първи опит за такъв има през далечната 2003 г., а последният е разработен след конкурс през 2015 г. Оттогава насам... не е ясно защо, но се бави. Всъщност е ясно - макар да избират най-щадящ парка план, той пак предизвиква бурни реакции сред столичани. Идват избори, отлага се, идват втори, отлага се пак. Сега предстои местен вот и този път уж ПУП ще бъде приет - непосредствено преди него.

Йорданка Фандъкова, кмет на София, е в залата от самото начало и прави кратко встъпително слово. Главният архитект Здравко Здравков закъснява с почти два часа. Но и от двамата няма належаща нужда. Водеща на дискусията е арх. Бойка Къдрева, директор на дирекция "Териториално планиране", а в центъра на вниманието на гражданите е проф. арх. Атанас Ковачев - проектантът на новия ПУП. Върху тях се изливат въпроси, предложения, идеи, възмущения, викове. 

Къдрева уточнява важни детайли - това не е единствено или последно обсъждане. Предстои второ на 26 юни, след това ПУП ще минава през комисии, през експертни оценки и накрая ще бъде гласуван от Столичния общински съвет. На всяка стъпка от пътя ще бъде променян, ще се запишат всички идеи и предложения на гражданите. Всички ще бъдат обсъдени. Всеки ще има глас. 

"Общинският съвет дава задача на проектанта да запази Борисовата такава, каквато е, да я направи по-достъпна, по-поддържана, по-контролирана", обобщава Къдрева целта на ПУП.

Представянето на ПУП

А арх. Ковачев обяснява чувствата си към цитираното многократно описание на проекта му - от главния архитект - като "най-консервативен".

"Аз приемам "най-консервативния" за комплимент. С най-малко намеса и желание, и идея. Излишно е да повтарям, това е един от най-големите и емблематични паркове с изключително голяма обществена значимост и историческа стойност."

Не е излишно да го повтаря. Ковачев представя в детайли своя план. Амбицията му конната база до националния стадион "Васил Левски" да бъде преместена някъде другаде. Планът предвижда да се махне автокъща "Капитолия", защото нямала място в парка. Но на нейно място да се направи подземен паркинг, защото присъствието на коли в парка явно е окей. Подземен паркинг с 1,5 м почва отгоре. 

"Ние всъщност не намаляваме, а увеличаваме зелените площи", дава оправдание Ковачев за 5-те нови паркинга, които се предвиждат в плана му. Общо над 600 нови паркоместа. 

Ковачев планира да се възстанови къпалнята "Мария Луиза". Защото София "няма море, няма реки", един плаж в парка си е точно на мястото. Иска общината да изкупи и летния театър, в момента занемарен от частник.

А за най-проблемния казус, за който министър и кмет на ГЕРБ влязоха в конфликт - стадион "Българска армия", отсича - ще се строи само в рамките на чашата на стадиона, не може да има разширяване. Ако Красен Кралев и Гриша Ганчев искат повече места - ще копаят навътре и ще добавят. 

"Всеки е добре дошъл да се изкаже", заявява Къдрева, а на трите микрофона вече чакат дузина граждани.

Собственикът на ЦСКА е "сериозен природолюбител"...

Поради естеството на общественото обсъждане, което на теория започва след работно време, в началото се изказват първо тези, които видно не са били на работа до 18 ч. Залата вече е пълна, но през следващите часове през нея ще мине поток от хора - едни питат и си тръгват, други идват и се редят пред микрофоните.

Първи въпрос задава Антон Симеонов от в. "Свободно слово", който пита къде са представителите на другите ведомства, като например спортното министерство. На този въпрос ще му бъде отговорено косвено часове по-късно. Пита още:

"Чашката на "Българска армия" - какво влиза в нея - само трибуните и терен, или малко по-малко, или повече? Трибуната в какъв капацитет може да се строи като височина? Защо складът на гара "Пионер" е за строителство, след като е презастроен, защо това място, вместо да е гара, все още е склад? Тази трамвайна линия защо не се ползва?"

На първия въпрос Ковачев отговаря лесно - не си представя да се строи извън чашката, притеснява го подходът към стадиона за зареждане и паркиране. На втория въпрос обаче не може да отговори - той не знае защо гара "Пионер" днес е склад, неговата работа е единствено да даде идея какво може да бъде - нов спортен център. Въпросът не е към него, всъщност, както и десетки от следващите въпроси, а към Столичната община. Общинари и Фандъкова стоят на първия ред, но не отговарят, а Къдрева казва: "Следващият."

"Искаме да се създаде нов стадион. Събрали сме 90 хил. подписа, в законовия срок от 3 месеца сигурно ще станат 300 хиляди. С нашето предложение не пада нито едно дърво при изграждането на този чисто нов обект. Нашият собственик е сериозен природолюбител и се бори с незаконната сеч", обяснява човек, представил се за адвокат на ЦСКА. Предизвиква смях в залата.

И пита - как ще се вкарват спортистите в "Българска армия"?

"Предлагаме да се разреши влизане с автобус само по време на спортни срещи, да няма достъп с автомобили по всяко време", отсича Ковачев и получава аплодисменти.

Борис Коцев, електроинженер, пък пита дали в екипа има професионалист по осветлението на паркове. Във всички столични паркове то страда от "липса на професионализъм". И обещава да напише предложение и да го изпрати. Препоръчва и на Столичната община да вгради "нормална" търсачка в сайта си - да се търси по ключова дума. Къдрева обещава: "Ще призова колегите да изнесат документацията по темата с ПУП на Борисовата градина в някакъв банер."

Третият на микрофона е Любомир Нейков, кмет и жител на "Лозенец".

"Трамваят завива на две трети на театъра, трябва да се направи и там трамвайна спирка, не да минават хората през цялата гора. Под "Вишнева" има една територия, обозначена за пързалки с шейни, има детска площадка, когато я реконструирахме, имахме проблеми, защото не можехме да направим алея от "Кръстю Сарафов"... Хората трябва да минават през калта."

Според него е излишно да се прави пак ресторант на мястото на бившия "Тенекиите" - в радиус от 100 м имало още 4-5 ресторанта и жителите на "Лозенец" нямали нужда от повече. Пък били и притеснени от "възможността за поява на шум". Нейков предложи и обособяване на място за "акционни събития, фермерски пазар, занаяти" под Семинарията. Ковачев отговаря за пръв, но не и последен път - "това касае бъдеща инвестиционна политика". И изтъква, че за "Тенекиите" именно общината на Нейков е издала разрешение - поне последния път, когато ПУП е бил обновяван. Ако то се оттегли, няма да има ресторант.

Някъде по това време се появява Здравко Здравков, главният архитект на София. Той започва да повтаря увода на Къдрева, публиката учтиво го игнорира.

За какво ни е музей "Зелена София" и ще падат ли дървета заради него?

Архитектка пита - нужно ли е да се премахват дърветата покрай стадиона, където в ПУП се предвижда нов музей.

"Предложението е за строеж върху площадката на "Капитолия". Премахваме 3 сгради, предлагаме една", уточнява Ковачев и подчертава, че подземните паркинги ще си имат почва отгоре, която допуска дърветата да се пресадят.

"За какво ни е да строите някакъв музей, който никога не го е имало?", пита по-късно друг гражданин, но не получава отговор.

Жилищните сгради в парка? Заварено положение

Николета Желязкова пита - какво ще се случи с двата жилищни блока в територията на парка? Все пак да се живее в парка уж е забранено.

"Те са разпродадени, частна собственост, нищо няма да се пипа при тях. Трябва да бъдат съществуващ обект, който е трайно прикрепен. Това е жилищна функция в парка, но приемаме, че е заварено положение", разяснява Ковачев.

По-късно друг "зелен" гражданин ехидно пита:

"Ако си заградя една колиба и живея в нея 20 години и забравите да я бутнете, може ли да я броим като част от парка?"

Не получава отговор, видно и не очаква.

Обществените тоалетни и кой ще се грижи за тях

Ще има ли допълнителна обществена тоалетна - в момента е само една - пита Александра Савова. Предвижда се още една, а и една реконструкция - под хотел "Москва".

Друг гражданин пита архитекта: "Вие ходили ли сте там? Как ще се стига, кой ще охранява, поддържа?"

Къдрева видимо игнорира ехидния коментар и отбелязва, че ландшафтният архитект Ковачев не е този, който ще отговаря за чистенето на тоалетните. Гражданинът уточнява - предлага да се премести тоалетната по-близо до пътните възли.

Да излезем от Борисовата

Владислав Тодоров пита защо в заданието не са включени зони, които са исторически части, например извадения преди години "Софияленд".

"Знаем, че беше отнета от парка, за да бъде зона за атракции. В момента се предвижда смесено строителство, офиси и жилища, според мен това трябва да бъде включено в територията на парка, за да бъде съхранено като територия за атракции", отбелязва той.

Уточнява се, че "Софияленд" всъщност отново ще бъде атракцион - поне засега няма друго инвестиционно намерение.

Тодоров излиза от парка и пита дали НПЗ "Хладилника-Витоша", една от бившите нayчнo-пpoизвoдcтвeни зoни до Борисовата, ще бъде застроявана. Отговаря му главният архитект Здравков.

"Обхватът на НПЗ "Хладилника" не е част от Борисовата градина и при настъпване на инвестиционно намерение, ще видим. Планът не е тайна, ще се пази всякаква дървесна растителност."

Човек на първите редове започва да крещи от място. Не се чува какво точно, но е развълнуван и видно няма желание да вземе микрофона и да запознае залата с идеите си. Къдрева прави забележка:

"Призовавам ви да спазваме реда и добрия тон. Иначе има полицаи, няма да се поколебая да ги викна, за да ви изведат от залата..."

Грешка. Освирквания, крясъци, общо гражданско възмущение. Кой знае защо предупреждението към човек, който няма възпитанието да говори пред всички и да не прекъсва този, който говори в момента, явно е недопустимо.

Друг гражданин - Димитър Димитров - предлага радикално решение - да се удвои обхватът на плана и всички зелени площи и дървета да влязат в него. Да се измисли план за всяка улица с растителност и всяка полянка дори да е през един квартал от Борисовата.

"От "Св. Александър Невски" през подлеза на Ректората до Околовръстния път през зоопарка да се нарече "югоизточен клин" и да бъде предмет на разработката. Тази площ да се увеличи на 7000 квадрата. Да се удвои площта на този парк", призовава той.

Ръкопляскания, Ковачев и Къдрева немощно обясняват, че това е извън обхвата. Част от гражданите видно са дошли, за да се борят за цяла София.

Повече водни площи

"Мотото на този план е да не се прави нищо. Чудесно, това може би устройва общината и гледайки плана, аз лично не виждам проект, не виждам парк. Един сбор, набор от зелени площи, които във времето комуникацията ги е насекла", смята Димитров.

Според него между 10-30% от световните паркове са водни площи, в Борисовата има няколко гьола. 

"Борисов застрои "Ариана", в този план стои онова малоумие във входа на парка. Минават реки, а главният архитект ги нарича канали", добавя той и предизвиква бурни ръкопляскания.

Г-жа Тодорова, жителка на "Дианабад", е на същото мнение.

"Считам, че трябва да помислим за водните обекти и реките на София. От много време тази тема е занемарена. Река Чепарица ще е грехота да не се включи в парка, а на река Слатинска може да бъде възстановена водата."

Ще помислим, ще преценим, казва Ковачев.

"Всички са мафия"

Андрей Зографски, гражданин, излиза и призовава да се отчужди всяка частна собственост в парка. 

"Две тоалетни са крайно недостатъчни. Най-малкото за тези 1000 автомобила", посочва Зографски.

Зачеква и темата с къпалнята "Мария Луиза". Микрофона вляво изведнъж грабва мъж с костюм и се представя - Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет.

"Много ми се щеше тази дискусия да разгледа разумни предложения, а не политически изказвания."

Втора грешка - не върви общинар да обижда десетките хора, изказали се до момента. Следват освирквания, мъж скача и започва да крещи "Всички са мафия". Къдрева се опитва да спаси положението:

"Всеки има какво да каже, неслучайно се прави това обсъждане. Никой не подценява нито едно изказване. Всяко нещо се записва."

Пак извън парка

Излиза Стефан Радев от Зелените. Или "Зелено движение" - и той не е сигурен, както сам признава. 

"Уличната растителност на ул. "Елин Пелин" някой е решил да я подновява, липите ги няма... Мисля, че в събота и в неделя, като се изсипва половин София, иска да им е сянка. Захлупена беше с дървета. Какво става там?"

"Обърнете се към районния кмет", препоръчва му Здравков.

"Банската градина, НДК, минералните извори -, никой не се интересува от тях. Харесал съм си една алея... Като тръгнете с колело от "Хладилника", има една алея, асфалтирана, оказвате се в Ловния парк, после излизате на "Тинтява". Тези алеи някой поддържа ли ги?"

Ковачев намира какво да каже:

"Вашите въпроси са интересни, но засягат прилежащи територии. Ако ни се наложи разширяване, ще работим."

Отговорност на спортното министерство, а то къде е?

Гражданинът Ивайло Дубровски се обръща към Здравков по въпроса за Столичния колодрум. Разказва как той е създаден със средства на БОК, събрали преди деселития колоездачите пари, построили го.

"Какво се прави за това съоръжение, което беше унищожавано и не се ползва по предназначение? Охранява се от частна охранителна фирма, която спи по цял ден и се налива с алкохол. Това бездействие и безотговорност ще докара нещастен случай и ще се питаме кой е отговорен. Моето предложение е следното - това съоръжение да се възстанови, модернизира и ползва по предназначение. Да се назначат компетентни хора, които разбират от този спорт, и ще накарат децата да карат там, това нещо да се запази", призовава той.

Главният архитект си измива ръцете - това съоръжение е отговорност на Министерството на младежта и спорта. Оказва се, че до третия микрофон седи представителка на министерството. Тя се опитва да разясни - не е предвидено ново строителство, но поради липса на ПУП досега спортното министерство не е можело да стига до имота. 

"Тези обекти са построени преди повече от 50 години, нуждаят се от сериозна реконструкция и модернизация. Имаме готово предложение, бихме искали да ви го представим, но е 4 страници", уточнява експертката от министерството.

И пред Клуб Z разяснява - няма как от ММС да се грижат за колодрума, ако не могат да стигат до него. Защо нищо не е направено през последните 30 години? Вдига рамене.

Часът е вече 19,45, но опашката пред микрофоните само е нараснала. Къдрева удължава времето до 9 часа.

"Кадастърът е една динамична система, той не лъже, има две истини"

Оказва се, че в ПУП пише едно, а в кадастъра е отразено друго - някои обекти са с "неизвестна собственост" в множеството диаграми на плана, а в кадастъра са частна общинска. Други пък са уж държавни в кадастъра, а в ПУП - със смесена собственост. 

Излиза Златан Златанов от екипа на Ковачев, "занимавам се с кадастъра"...

"Кадастралната карта и кадастралният регистър са една динамична система. Кадастралният регистър се променя без заповед. Пише един собственик, после се променя. Не можете да кажете кога е променен."

Дамата, представила проблема с неточностите, отбелязва, че според нейни данни за "Маймунарника" се плащал доскоро 11 хил. лева наем на "Софийски имоти", а пък теренът се води частен.

"Освен че са предвидили строеж на климатично училище, то е между два частни терена. Казвате, че е изключителна държавна собственост, вашият ПУП лъже, че собствеността е неустановена. Лъжете ли, или просто не знаете?", пита тя.

От екипа на Ковачев отговарят, че те не са проверявали данните - просто са им изпратени и са включени в плана. При следващото представяне на ПУП ще бъдат обновени.

Златанов изговаря гениална реплика, от която става ясно, че кадастърът е нещо като Шрьодингерова кутия:

"И двете са истина!"

Как се прави план, когато собствеността е неизвестна и се сменя от ден за ден, не става ясно.

"Маймунарника" - "за" и "против"

Гражданка призовава да се затвори емблематичното заведение в Борисовата:

"Маймунарника" не бива да остава там, защото му се чува репертоарът в квартал Редута."

По-младите в залата се възмущават. Ковачев отново предизвиква симпатиите им:

"Първоначалните ни идеи бяха да се измести, но толкова млади хора ми писаха и говориха с мен, настояваха да стои. Ние правим рестрикции - до 22 ч. да не се продава алкохол."

ПУП предвижда да не се продават високоалкохолни напитки там. Младеж наблизо подхвърля: "Нищо, ще си носим."

Финални предложения

"Моля ви, нека всички алеи да не бъдат разширявани. От най-малките до най-големите. Когато ги разширите само с 10 см, в рамките на 2 км разбирате колко зелена площ ще се отнеме. Нека има повече зеленина, това е най-големият бял дроб на София", призовава гражданин.

"Направете така, че да няма огради. Направете така, че всички търговски обекти да бъдат в покрайнините на парковете, да бъдат на минимална площ."

"В това голямо зелено неправилно петно предвижда ли се да има заградени кучешки площадки? Вместо да имаме конфликти с хората, направете повече, да могат кучетата да тичат свободно и да не дразнят другите."

"Има ли възможност в ПУП да се гарантира по-добър достъп на хората в неравностойно положение?"

"Направете фонтани в Борисовата градина, има минерална вода, да се възползваме от нея."

"Нека всички въпроси да бъдат качени в интернет с отговорите във времето - за да може да се следи във времето как се решават проблемите, кое се взема под внимание и кое не."

"Летният театър не е посочен за недвижима културна ценност и не е определена никаква превантивна защита за разлика от къпалнята "Мария Луиза" и пр. Не знаем какво може да се строи там, знаем частникът как се отнася с имотите... Там се случваха първите и най-велики рок концерти."

"За да можем да спортуваме, направете настилки за тичащите, за колоездачите, назначете хора, които да поддържат детските площадки."

До 19 юни могат да се изпращат писмени предложения. А на 26-и пак ще има публично обществено обсъждане. В 9,15 ч. последните 50-60 души напускат зала 230. Уморени, но пък граждани.