За финансовия разгул, който се е вихрил в придобитите от Цветан Василев телевизии ББТ и ТВ7. И за неговата "медийна стратегия". За това говори днес основният свидетел по КТБ Бисер Лазов, който продължава своя монолог в съда.

"Кредитите от КТБ започнаха да нарастват изключително много и липсата на финансово управление започна много ясно да се вижда в началото на 2014 г. Към този момент броят на дружествата от "Фирмата" (така Лазов нарича условно всичко под патримониума на Василев, независимо на кого се води "на хартия", б.а.) беше достигнал порядъка от над 150. Съответно те се обслужваха от 15-20 счетоводители и 10-11 юристи.

Основната дейност на повечето дружества беше да усвояват банкови кредити от КТБ, да ги прехвърлят едно на друго под формата на фирмени заеми до достигане на крайното разпоредено от Василев направление за използване на средствата."

Тогава вече - както счетоводителят твърди - организацията е давала белези, че става неуправляема. Липсвали обороти, респективно приходи от някаква нормална стопанска дейност, а дружествата реално били повечето декапитализирани, т.е. - "кухи".

Ефир по време на чума

На този фон Лазов на 25 април 2014 г. бил извикан от Василев по повод искане на директорката на ТВ7 – Десислава Тошева. Тя молела да бъдат осигурени 4,250 млн. за финансирането за телевизиите (ТВ7 и Балкан българска телевизия).

Сумата всъщност била поискана доста по-рано и в... малко по-впечатляващ размер.

Лазов има електронно писмо от Десислава Тошева от последния ден на март.

"Наред с много информация за нови сериали, финансирания, за техника, за текущи банкови заеми и лихви – там стоеше и искане за финансиране на оперативната дейност на ТВ 7 и ББТ за април и юни – сумата от 29,9 млн. лв."

Според него той докладвал на Василев, но отбелязвайки, че "му се видяла много голяма сума", шефът казал, че първо ще провери нещата.

При всички случаи му разпоредил да осигури за следващата седмица въпросните 4,3 млн. лв. А след като се върнел, щял да прегледа бюджета на медиите и да даде указания.

Лазов напомни, че това става през април, и то на 25-и: денят, в който "Фирмата" плащала падежа по лихви и погасителни вноски на предните - усвоени вече, кредити. Април е и предпоследният цял месец, в който "Фирмата" на Цветан Василев си прави по нормален начин погасителните вноски към КТБ в пълен размер.

Както Лазов е отбелязвал и преди - към тази дата съществуващите вече над 150 дружества. Те са били регистрирани с единствена цел изпомпване на кредити от КТБ. И е трябвало всеки месец да връщат обща сума за лихви и погасителни вноски от над 68 млн. лв.

Така бившата "дясна ръка" на Василев твърди, че дори на 20 юни 2014 г. банката да бе останала, аритметиката е, че дружествата би трябвало да й връщат по над 800 млн. лв. годишно за борчове. Без да усвоят нито стотинка повече за оперативни средства, за да функционират и да правят нужната печалба.

На този фон "Краун Медиа" - собственик на ТВ7, получавала вътрешнофирмени заеми от ТЦ ИМЕ АД - едноличното дружество на Василев. Но парите винаги били с краен произход - кредит от КТБ, или наем на държавни ценни книжа. А то по същество е същото, казва Лазов.

"По този начин – погледнато откъм страната на телевизиите, те в баланса си не показваха загуби от оперативна дейност, тъй като ги компенсираха със собствен капитал – от собственика. "Краун Медиа" от своя страна в актива на баланса си завеждаше увеличаване на инвестициите в телевизиите, а в баланса се водеше и задължение по фирмен заем – към ТЦ ИМЕ.

Трябва да се вземе под внимание, че към датата на затваряне на банката задълженията на "Краун Медиа" към ТЦ ИМЕ бяха от порядъка на 300 млн. лв.

Но ТЦ ИМЕ, макар че водеше прилежно, всички вземания от собственика на телевизията, не беше осигурило нито акциите, нито имуществото на телевизията да бъдат заложени към основния кредитодател – банката."

Телевизиите са ни скъпи

Днес Бисер Лазов припомни, че Василев закупил двете телевизии в периода 2007-2008 г. Първоначално те изисквали годишна издръжка от порядъка на 7-8 млн. лв. годишно.

"Но постепенно във времето сумата за оперативната издръжка на месец нарасна дотолкова – както се вижда и от цитираното електронно писмо... В последните месеци, в последната година преди затварянето на банката, те достигнаха суми от порядъка на 7 – 10 млн. лв. на месец", казва свидетелят.

Той отново не отрони нито дума за другите разходи от т. нар. медийна стратегия на Василев - за вестниците, възхода на "Нова българска медийна група холдинг" и пр. Както и не спомена най-важния му съратник от онова време.

Клуб Z оставя на вас да си спомните кои видни тв лица затичаха в ТВ 7 тогава, с каква главоломна скорост, или - както казва премиерът Борисов - "урбулешката". И кои и как първи се "спасиха", когато парите започнаха да свършват... Защото е важно да се помни.

Освен това на края на днешния съдебен ден свидетелят обяви, че е присъствал на среща, на която Цветан Василев дава първо едни 20 000 евро - за да се "оправят нещата" със следователката, която го е призовала.

"После на два пъти са били осигурявани суми от по 250 000 евор и 200 000 лв. На кого и как са дадени тези пари, свидетелят не удостоверява. Това са обстоятелствата, които той е възприел", допълни мисълта му прокурор Даниела Начева.