Единствено Йордан Цонев (ДПС) гласува "против" предложението на премиера Бойко Борисов партийните субсидии да станат 1 лв. на глас. Актуализацията на държавния бюджет за 2019 г. бе одобрена на първо четене от бюджетната комисия в Народното събрание. Тя бе внесена тази сутрин от правителството и я разясни именно министър-председателят - лично.

Представителите на БСП не участваха в гласуването в комисията.

"Ние не участваме във вашите циркове", обясни Румен Гечев.

А Цонев аргументира вота си "против" ето така:

"Политическите партии или се финансират от държавата, или от олигарсите. Трети вариант няма. Всякакви други спекулации са популизъм".

Той допълни, че инициативата на партията му за намаляване на ДДС за определени стоки не е популизъм, но предложението на ГЕРБ за субсидията е и ще има много тежка цена за българската демокрация.

"Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес", убеден е Цонев.

Според Гечев инициативата на ГЕРБ е кризисен пиар, след като е станало ясно, че България скоро няма да бъде приета в Шенген и Еврозоната.

Депутатът от "Атака" Николай Александров изтъкна, че неговата партия от години предлага намаляване на субсидиите при условие, че има равнопоставеност за всички партии при отразяването на идеите им в медиите. Йордан Апостолов (НФСБ) пък заяви, че 40% от държавната администрация не работи и ако тя се съкрати, ще се появят средства за детски градини и пътища. Според него ако се приеме субсидиите на партиите да са 1 лв. на глас, то трябва да се обясни и как ще се финансират партиите.

Шефът на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) изтъкна, че "ГЕРБ строи детски градини от години".

"И къщи за гости", репликираха я от залата.

Стоянова каза още, че предложението за субсидиите е "от народа". Йордан Цонев се съгласи с нея, че в обществото има нагнетено напрежение към партиите. Той обаче допълни, че безплатен обяд няма.

"Ще подкрепим намаляването на субсидията, но настояваме да има текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите".

Това каза в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.