Румънският граф Дракула няма нищо общо с историите за вампири. Това смятат историкът проф. Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров, които представиха свое изследване на историческите хроники от 13-ти и 16-ти век. Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман, смятат Павлов и Овчаров, съобщи БНР. Освен това според тях Дракула е наследник на Второто българско царство и държавност.

По думите им граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това било едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са били български и са управлявани от българските боляри. Освен това името Йоан е било задължително за българските владетели, посочиха двамата историци. 

„Влад Цепеш е внук на Мирчо Стари, може би най-големият техен воевода. Това е всъщност съратникът на Иван Шишман в последните години. Но Иван Шишман и Мирчо Стари са най-последователните борци срещу османското нашествие на Балканите. Във всички влашки грамоти от 15-16 век винаги името Йоан върви отпред. Нещо, което румънските историци категорично избягват. Йоан е българското царско име. Всички български царе от 13-14 век от Второто българско царство носят отпред задължителното Йоан“, обясни проф. Овчаров.

Съществуват десетки исторически документи, доказващи, че през 14-и век влашкият митнически контрол е бил български, а първият влашки митнически закон е на дядото на Дракула - Мирчо Стари.

Прародителят на Дракула е боляринът Басар, погребан в историческата църква „Св. 40 мъченици“ в Търново. Открит е и неговият пръстен, поясни историкът проф. Пламен Павлов:

„Басар е очевидно или прародител на бесарабите, на династията от българо-кумански произход, или просто е някой от тях. Така че връзките им с Търново са категорични. Това на практика са владетели, които имат и българска идентичност“.

Дракула означава дявол, но това и историите за вампири не са относими за Йоан Влад Трети Цепеш, подчерта проф. Николай Овчаров:

„Дракула или Дракон идва от съвсем друго място. Идва от това, че бащата на Влад Трети – Влад Втори е членувал в Ордена на дракона, който е създаден в началото на 15 век имено за борба срещу турците“.

Дракула е роден през 1431 година, най-вероятно в Шесбург в Трансилвания, тогавашна Унгария, където баща му Влад Втори живее в изгнание. Майка му Василика или Снежана е молдовска принцеса.

Името Цепеш идва от пословичната му жестокост да набива османците на кол. В писмо до унгарския крал от февруари 1462 година Дракула описва втория си поход на юг от Дунав, когато завзема 17 града и избива 23 884 завоеватели, повечето от които са набити на кол.

По думите на проф. Пламен Павлов Дракула е запомнен с тази феноменална жестокост.  

"В Средновековието не се церемонят с човешкия живот особено. Има различни обяснения защо е толкова жесток. Той на 13 години е изпратен като заложник в османския двор заедно с брат си Радо и там има едно обяснение, че понеже бил много непослушен, непрекъснато го наказвали и дори се опитали да го накарат да приеме исляма, на което той не се е съгласил. Мехмед Втори, великият турски султан, завоевателят на Константинопол, е имал някакви щения, сексуални, към по-малкия му брат, което, между другото, го пише византийският историк Хохондил, не го пише кой да е“, разсъждава историкът. 

Това озлобява Дракула и през трите периода на управлението си от 1448-а до 1476-а година той води непрекъснати войни с османците, цитират хроникьорите професорите Павлов и Овчаров.

В края на следващата седмица приключват археологическите разкопки на проф. Овчаров в свищовската крепост „Калето“, където вече има намерени артефакти – гюлета и монети, доказващи пребиваването на Дракула в крепостта през зимата на 1461-62 година.

Дракула е убит през 1476 година. Предполага се, че е погребан в създадения от него манастир Кумана на 50 километра от Свищов и на 30 километра от Русе.