Обществено обсъждане на предложените нови, по-високи цени на тока и парното от 1 юли, ще проведе днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Регулаторът предлага увеличение, съобразено с годишната инфлация - 3,5% за електроенергията и 4,5% средно за страната за топлоенергията.

От топлофикационните и електроразпределителните дружества вече изказаха несъгласие с недостатъчното, според тях, поскъпване. Големите фирми - консуматори на ток, вчера също изразиха публично недоволство от планираното от 1 юли поскъпване на тока за бита с 3,5 процента - приемат го за твърде малко. От федерацията на индустриалните енергийни консуматори твърдят, че предприятията ще понесат нов удар, защото токът, който могат да купуват само от енергйната борса, ще остане скъп, припомня БНР.

Увеличението на цените, които КЕВР предлага за парното и топлата вода, е най-голямо за абонатите в Разград и Габрово, съответно 17 и 12 на сто. Най-малко поскъпване се очаква във Варна и Перник - около 2%. В Сливен парното даже поевтинява. За столицата се предвижда скок на цената от 4,3%. За останалата част от страната повишението е 6 и 7,5%. 

Преди да вземе окончателно решение за цените на тока и парното от 1 юли, КЕВР ще изслуша граждански и неправителствени организации.