"Не ми е известно името ми да е там. Може да е там. Това го знае само прокуратурата."

Така днес министърът на финансите Владислав Горанов коментира в парламента дали е в кръга на "заподозрените" по скандала с партийните субсидии. Както е известно Bъpxoвнaта aдминиcтpaтивнa пpoĸypaтypa оповести, че cъбpaнитe дaнни показват "извъpшeни пpecтъплeния oт oбщ xapaĸтep oт cлyжитeли нa Mиниcтepcтвoто нa финaнcитe". Пapтийнaтa cyбcидия зa 2018 г. вмecтo в paзмep нa 32 128 844 лв. e билa пpeдocтaвeнa в paзмep нa 38 684 384 лв., или c 6 519 540 лв. пoвeчe. B peзyлтaт "цeнaтa" нa дeйcтвитeлнo пoлyчeн глac ĸaтo paзмep нa пapтийнaтa cyбcидия вмecтo oпpeдeлeнитe в бюджeтa 11 лв. нeзaĸoнocъoбpaзнo e yвeличeнa нa 13,23 лв., констатираха още от държавното обвинение.

Титулярът на министерството обаче не изрази днес безпокойство.

"Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", заяви още той, цитиран от агенция "Фокус".

Попитан кои са служителите на министерството, за които прокуратурата има съмнение, че са извършили престъпление, Горанов (който не е виждал "списъка") посочи:

"Има конкретни имена на експерти. Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме. Започва се от ниво експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция.

Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност."

Финансовият министър и днес настоя, че "не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва да се чете законът".

Междувременно от ВМРО излязоха с позиция по предложението на Министерския съвет, което бе внесено в народното събрание лично от премиера Бойко Борисов, а депутатите му скорострелно го придвижиха за разглеждане още същия ден - формациите, прескочили бариерата на избори (1%) да получават по 1 лев на глас, вместо сегашните 11 лева. Хората на Красимир Каракачанов предлагат сума от 5 лева.

"Субсидия за партиите от 5 лева ми се струва приемлив вариант", заяви депутатът Искрен Веселинов.

Формацията не прави такова предложение за първи път. 5 лева бе "ставката", за която нястояваше в миналия парламент коалицията Патриотичен фронт, от която ВМРО бе част.

"Трябва обаче да се направи дебатът така, че да се гарантира минимумът за съществуването на политическите партии – това е нашето виждане. Дали този минимум ще се гарантира чрез държавни субсидии, каквото е моето виждане, или през някакви други механизми, които легално да позволят на партиите легално да декларират средства, трябва да се изясни", допълни Веселинов.

БСП тепърва ще излиза с позиция - утре партията се събира на пленум. ДПС е твърдо "против" намаляването на субсидиите. "Воля" за пореден път ще подкрепи ГЕРБ, както винаги прави - без изключение.