Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) потвърди като втора инстанция оправдателната присъда на бившия външен министър в кабинета „Борисов 2“ Даниел Митов по обвинението му за злоупотреба с доверие.

Съдът обаче чете оправдателна присъда и на бившия заместник Христо Ангеличин, който на първа инстанция получи 4-годишна ефективна присъда, плюс глоба 4000 лв.Той бе обвинен в безстопанственост заради това, че не е изпълнил задълженията си да контролира подопечната си дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно.

Осъдителните присъди на Ангеличин - общо две на брой на първа инстанция, гръмко влязоха в отчетите ни пред европартньорите, пред които не се пропуска да се твърди, че вече имаме осъден зам.-министър. И първата осъдителна присъда обаче бе отменена от АСНС.

Делото

Митов и Ангеличин бяха в "каскадата" от не-ГЕРБ министри, срещу които прокуратурата повдигна обвинения на конвейер към края на втория кабинет на Бойко Борисов.

То касаеше покупка на самолетни билети и логистични услуги за МВнР в период, в който министерството, недоволно от стария си изпълнител избран чрез конкурс, не подновява договора му. Новата обществена поръчка още не е факт по онова време, защото текат непрекъснати обжалвания... именно от стария изпълнител.

Тогава се сключва договор между МВнР и Министерството на земеделието и храните да се ползва техният избран редовно по Закона за обществените поръчки доставчик на билети. Иначе МВнР - според обвиняемите, просто би спряло да пътува, което е абсурд.

Митов, Ангеличин и много други свидетели - включително земеделската министърка Десислава Танева, потвърдиха в съда, че това е съвсем нормална практика в държавната администрация, а подсъдимите - дори, че така са спазили закона, а иначе биха го нарушили.

Въпреки това обаче през октомври Ангеличин получи осъдителна ефективна присъда.

Една от тезите на държавното обвинение бе, че Външно въобще не е трябвало да плаща парите, договорени в споразумението, тъй като туроператорската фирма не е спазила ценовото си предложение, или иначе казано - не изчислила обещанита отстъпки. Парадоксалното в случая бе, че всъщност щета няма, тъй като, когато съобщили на фирмата, тя се съгласила безпроблемно и върнала надплатените близо 500 000 лв.

За Христо Ангеличин това е втора оправдателна присъда на втора инстанция в рамките на малко повече от месец. През април той бе признат за невинен от Апелативния спецсъд и по обвиненито му за безстопанственост заради планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Бившият външен министър Кристиян Вигенин бе подател на сигнала за това в края на ноември 2016 г. А прокуратурата се задейства мълниеносно.

По този случай също нямаше нанесена вреда, тъй като порочната - според обвинителите - сделка е била спряна още "на проект" и посолствата не са платили нито лев на фирмата - доставчик на телефонни централи. Но спецпрокуратурата твърдеше, че благодарение на действията им била предотвратена щета за бюджета в размер на 429 422 евро. По това дело той получи 2-годишна условна присъда с 4 г. изпитателен срок на първа инстанция.

Със сигурност делото продължава с протест на прокуратурата във ВКС.