ТЕЦ-Варна - електроцентралата, която към момента не работи, но е в процес на реновиране, а от края на миналата година акционер във фирмата собственик "Сигда" е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган - организира "Ден на отворените врати". За медии. Денят е 17 юни, понеделник, часът - от 10,30 до 14,30 - става ясно от официалната покана, публикувана в сайта на ТЕЦ-а. Тя гласи:

"Поканата има за цел да представи пред медиите по-подробна информация относно извършените до момента дейности, свързани с възобновяване работата на енергийните блокове на ТЕЦ „Варна“ и проекта за пристанище „ТЕЦ Езерово“, както и да отговори на свързани с това въпроси. На място ще видите какво се изпълнява в момента и ще научите какво още предстои.

Подготвена е програма, която включва: кратка презентация, разглеждане на производствените съоръжения, среща с ръководството.

За заявка на участие и въпроси: info@varna-tpp.com

Добре дошли!

Информация за ръководството на централата, с което е предвидена среща, в интернет страницата не се намира. Според Търговския регистър представляващ ТЕЦ-Варна е бившият министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. В съвета на директорите, освен него, са още Андриян Атанасов Атанасов, Георги Петков Христозов и акционера Доган. Не става ясно дали това ще бъдат хората от ръководството, с които е предвидена среща. 

В сайта на топлоелектрическата централа иначе се припомня, че тя е втората по големина в България и на Балканския полуостров, разположена е на северния бряг на свързаното с Черно море Варненско езеро - 12 км от Варна. Работи с вносни въглища. На 1 януари 2015 г., в съответствие с действащото екологично законодателство на Европейския съюз, е временно изведена от експлоатация. 

ТЕЦ-Варна е част от т.нар. студен резерв - осигурява три блока за целта, като това е над 60% от резерва за българската енергийна система. Тоест - ако възникнат кризисни ситуации - например криза с газа, стачки на миньори и др., три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ "Варна" ще се включат в случай на недостиг на електроенергия.

За да се поддържат мощностите в готовност, но без да произвеждат ток, държавата плаща. Кой ще е част от резерва решава ЕСО чрез обявяване на търгове. ТЕЦ-Варна спечели такъв търг през 2017 г., измествайки един от играчите на този пазар - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". До средата на 2019 г. се очаква централата да е получила от държавата плащания в размер на 27 млн. лв.