„Не смятам, че има опит за преувеличаване на значението на десанта в Нормандия.“

Така отговори адмирал Карл Шулц – командващ американската брегова охрана, на въпрос на Клуб Z. Той бе в Нормандия, където участва в тържествата по повод 75 години от съюзническия десант там. Оттам висшият военен участва в телефонен конферентен разговор с журналисти в Брюксел.

Повод за въпроса ни бяха думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. На 5 юни тя призова да не се преувеличава значението на десанта в Нормандия.

Клуб Z поиска и мнението на адмирал Шулц за битката край Сталинград.

„Искам ясно да кажа,  че над петмесечните усилия през последната част на 1942 г. до февруари 1943 г. са довели до ожесточени битки. В историята това е едно от най-интензивните сражения с близо 2 милиона убити, ранени, военнопленници. Това е решително поражение, нанесено от руснаците на оста на злото.“

(В САЩ и на Запад обикновено наричат съветските войски „руснаци“ – б.р.)

Шулц обаче не пожела да направи сравнение между двете събития.

В действителност десантът в Нормандия открива втори фронт срещу нацистка Германия. Според Русия главен повратен момент във Втората световна война е Сталинград.

Мнозина бяха изненадани, че командващият американската брегова охрана участва в честванията във Франция. В действителност там са дебаркирали цели 98 нейни кораба, обясни Карл Шулц. По време на войната бреговата охрана е минала под командването на военноморския флот на САЩ. В десанта са участвали много нейни военнослужещи. Сред тях е живият и днес Франк Де Вита, който дойде да почете юбилея на място и доведе със себе си 75 гости.

Вчера пък от американския флот обявиха, че за първи път ще нарекат боен кораб на името на военнослужещ от бреговата охрана. Става дума за строящ се в момента ескадрен миноносец. Той ще бъде кръстен на капитан III ранг Куентин Уолш, починал през 2000 г. Това е човекът с главна заслуга за превземането на френското пристанище Шербур.

Специално за тържествата от САЩ пристигна учебният кораб ветеран „Ийгъл“ („Орел“). Той е трофеен съд, конфискуван от нацистка Германия и използван и до днес за обучението на служещите в бреговата охрана.