Русия ще обнови ядрения си арсенал напълно до 2020 година, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин по тв канала "Россия 24". Досега се смяташе, че Кремъл ще успее да поднови със 70 процента стратегическите си ядрени сили, но плановете се преизпълнявали и атомните оръжия ще бъдат сменени 100 на 100.

Още догодина армията и флота ще получат ултрасъвременни оръжия поне 30 процента, а до 2020 г. ще обновим всички, подчерта Рогозин. Според него Русия е длъжна да създаде такава компактна армия, която при необходимост може да бъде прехвърлена "във всяка точка на заплаха от театъра на военните действия".

А трябва ли да изненадаме нашите колеги и всички оръжия ли трябва да са видими, риторично попита вицето. "Нещичко ще запазим в тайна, за себе си, и ще ги изненадаме в най-критичния момент", заплашително заключи Рогозин.

Рогозин обича да се снима в танкове или с автомат в ръце.

Той обясни, че Русия "може да мине и без френските бойни кораби "Мистрал", които очевидно Париж няма да достави на Москва. Според него такива морски съдове могат да бъдат построени и в руските корабостроителници. Освен това до две години щяло да се компенсира внасянето на военни част от Украйна. Както е известно в източните райони на Украйна се произвеждат още от времето на СССР елементи за най-страховитите ядрени ракети на Русия.