Съдия от Никулинския районен съд в Москва постанови журналистът Иван Голунов да бъде поставен под домашен арест до 7 август, предаде ТАСС. Близо 300 души се бяха събрали пред съда вчера, за да го подкрепят. 
Съдията отхвърли искането на следствието за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, и наложи домашен арест за срок от два месеца със стандартните ограничения - забрана за ползване на интернет, общуване по телефона с други лица освен с адвокатите и следователите, забрана за напускане на жилището и за смяна на местожителството. 
38-годишният разследващ журналист от независимото интернет издание "Медуза" според московската полиция е бил задържан на 6 юни на булевард "Цветной" и в раницата му били открити около 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата, където живеее под наем - още 5 грама кокаин. Вчера му бе повдигнато обвинение в опит за разпространение на наркотици. Представителят на прокуратурата на вчерашното заседание подкрепи искането на следствието за задържане под стража на Голунов с мотива, че той е обвинен в тежко престъпление, а има задграничен паспорт и може да се укрие, като замине за чужбина. Следствието освен това разполагало с доказателства, че той употребявал наркотични вещества.

Протест в защита на Голунов.

Голунов не се призна за виновен и заяви:

"Не съм извършил престъпление, готов съм да съдействам на следствието, към наркотиците нямам никакво отношение и никога не съм употребявал". 

Неговите колеги, както и правозащитници, смятат, че обвиненията са изфабрикувани. Колегите му протестираха пред сградата на московската полиция на "Петровка" 38 с настояване да бъде освободен. По-рано вчера журналистът бе настанен в болница, след като се почувствал зле. В съдебната зала той изглеждаше зле и се просълзи, когато съдията прочете решението за домашния арест, отбелязва Франс прес. Неговият адвокат, правозащитникът Павел Чиков, бе съобщил преди това, че лекарят от "Бърза помощ" е констатирал подозрение за счупено ребро, мозъчно сътресение и хематоми, но лекарите в болницата не потвърдиха диагнозата. 
Според генералния директор на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главния редактор Иван Колпаков Голунов е преследван заради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти ежедневно. Самият той заяви пред съдията, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва. 
Сайтът "Медуза", основан през 2014 г., за няколко години се наложи като една от най-уважаваните медии в Русия, отбелязва Франс прес. Седалището му е в Рига, Латвия, но някои от журналистите му са базирани в Русия. 
Мнозина от събралите се пред сградата на съда носеха плакати с надпис:

"Аз съм журналистът Иван Голунов, арестувайте и мен!"

Няколко души са били задържани, според кореспондента на АФП. 
Съветът при президента за правата на човека поиска проверка на законността и обосноваността на действията на полицията, а късно снощи, след ходатайство на депутати пред прокуратурата, делото на Голунов бе прехвърлено на Главното следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация за Москва - "за да не го разследва същият орган, който го е арестувал", както обясни пред ТАСС заместник-председателят на Комитета по сигурността в Държавната дума Александър Хинщейн, съобщава БТА.