Лидерката на партията на германския канцлер Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърли призива на премиера на една от германските провинции да бъдат прекратени санкциите срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.
Пред съботното издание на в. "Билд" Крамп-Каренбауер, която е лидер на Християндемократическия съюз, заяви, че санкциите са реакция на действията на Русия в Крим и Източна Украйна.

"Докато поведението на Русия там не се промени, няма да има поле за маневри за промени в икономическото сътрудничество", допълни тя.

Вчера на икономическия форум в Русия премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер, също представител на ХДС на Меркел, се срещна с руския президент Владимир Путин.

"За по-добри отношения се нуждаем от край на санкциите", написа Кречмер в Туитър.

На 1 септември той ще се яви на регионални избори. В Саксония е силна крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която е против санкциите.

Зелените изпреварват за втора поредна седмица консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, подкрепата за които е намаляла до рекорден минимум. Това показва проучване на общественото мнение в Германия, цитирано от ДПА.
27 процента от участниците в анкетата, проведена от института "Форза" за телевизиите Ер Те Ел и Ен Ти Ви, подкрепят Зелените. 
Миналата седмица екологичната партия оглави това проучване за първи път.
Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлерката Меркел и традиционният му баварски партньор, Християнсоциалният съюз (ХСС), остават втори с 24 процента. Подкрепата за консервативния блок е намаляла с 2 на сто до исторически минимум.
Преживяващата тежка криза социалдемократическа партия, която е по-малкият партньор на ХДС/ХСС в управляващата коалиция, дели третото място с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с подкрепа от по 12 процента.
Следват крайнолявата партия Левите и либералната Свободна демократическа партия с по 8 на сто, пише БТА.