Силни дъждове и гръмотевични бури се очакват днес в Централна България.

Днес предобед ще е предимно слънчево. Около и след пладне отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има валежи и на много места ще са интензивни, в централните райони - със значителни количества. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и през деня ще остане без съществена промяна.

Жълт код е в сила за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Разград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Кърджали и Хасково.

В тези райони ще има условия и за градушки, а валежите могат да бъдат придружени от временно усилване на вятъра.

Юни е най-бурният месец с най-много валежи – вали за кратко и с голямо количество, коментира по бТВ климатологът доц. Георги Рачев. Той успокои, че въпреки валежите досега лято и тази година ще има. От края на другата седмица температурите ще достигнат до 35 градуса.

След другата неделя започва нов четиридневен период, в който отново ще има лабилизиране на атмосферата, което ще продължи до 22 юни, каза още Георги Рачев.