Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и честен разговор с министър-председателя, продължил 3,5 часа. Според мен в този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов - Цветанов, който работеше пред очите на обществото дълги години, се е пропукал. Аз съм работил много добре с г-н Цветанов, той ми даде пълната оперативна свобода за действие. Аз и моят екип сме благодарни. Г-н Цветанов и политическа партия ГЕРБ ни показаха една желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете..

Това коментира по БНТ в неделя сутрин Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г., за оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ. 

Плевнелиев определи Цветанов като "един изключително лоялен човек".

"Той гледа на политическа партия ГЕРБ като на своя рожба, като на свое дете и той не би го наранил, каза Плевнелиев в отговор на въпрос дали е възможно Цветанов да се разприказва и какво би казал за ГЕРБ и Борисов. "Бъдейки семеен човек и знаейки, че ГЕРБ е неговото семейство, аз си мисля, че няма да направи резки стъпки и ще продължи да бъде полезен на семейството си", добави предишният президент.

Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ, допълни Плевнелиев.

Според него като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее, продължи с анализа си Плевнелиев.

Важно е журналистите и неправителствените организации да водят тази битка за чистотата в българската политика, за борбата с корупцията и зависимостите. Аз подкрепям, че този скандал („Апартаментгейт” - бел. ред.) гръмна, но не искам той да остане само в рамките на един апартамент. Много хора в България трябва да дадат обяснение по какъв начин са получили една или друга облага. Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки акт на липса на добро и аргументирано обяснение за материално облагодетелстване, посочи Плевнелиев.

"Радев изгуби доверието на САЩ и прави всичко възможно да раздели ЕС"

Плевнелиев по традиция не пропусна да разкритикува позициите на своя наследник на президентския пост. Повод беше срещата на Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин.

"Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че той вече се е скарал с правителството на САЩ. Обвини го в корупция заради сделката с F-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на F-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим F-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение", каза Плевнелиев.

По темата с доставките на газ за България, предишният държавен глава смята, че не бива да разчитаме на гориво единствено от Русия. Когато сме зависели от един монопол, никога не сме печелили, категоричен беше той.

За партийните субсидии: Това няма да проработи

По темата за намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв, което предложи премиерът Бойко Борисов, Плевнелиев беше категоричен, че това няма да проработи.

"Все повече и повече се залага на популизма. Видяхме как лидерът на социалистите Корнелия Нинова загуби, залагайки изцяло на популизма на евроизборите. Излизането на БСП от парламента беше популистки, но неработещ акт. В този смисъл намаляването на партийните субсидии за мен е популистко и дългосрочно неработещо действие", каза той.

Кой ще е следващият шеф на ЕК? Шансовете на Вебер и Тимерманс не били големи

Предишният президент се спря и на кадрови въпроси в Европейската комисия. 

"Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия.Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар", каза той по повод спекулациите, че кандитатурата на Кристалина Георгиева се обсъжда за шеф на ЕК.

Според Плевнелиев в трудни времена се изисква силно лидерство. Той оцени шансовете на Манфред Вебер и Франс Тимерманс да оглавят следващата комисия като неголеми. Все по-силна изглеждала кандидатурата на Мишел Барние.

"Ниската избирателна активност, на която бяхме свидетели на европейските избори, е един сигнал към всички. За мен най-големият проблем е този. Доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери", добави той по повод провелите се наскоро избори за Европейски парламент.