Първият граждански протест срещу задържането на разследващия журналист Иван Голунов по подозрения в търговия с наркотици започна още на 7 юни, петък, пред сградата на МВР в Москва на „Петровка”, съобщава Би Би Си.

Над десет от участниците в протеста са били задържани, но след това освободени. Сред тях се оказали журналистите Павел Канигин, Иля Азар, Андрей Борзенко, Александър Поливанов, Игор Садреев, Григорий Туманов, Александър Горбачов, Виктория Ивлева, писателят Виктор Шендерович, литературният критик Анна Наринская.

На следващия ден, 8 юни, събота, московският Никулински съд гледа мярката за неотклонение на специалния кореспондент на „Медуза” Иван Голунов, обвинен в притежание и опит за търговия с наркотици – престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години затвор. Още от сутринта колеги на обвиняемия – стотици журналисти от различни медии и обикновени хора, започват да се събират пред сградата на Никулинския съд, съобщава „Медуза”.

„Вчера цял ден ме тресеше от случващото се с Ваня, така че днес дойдох пред съда – казва пред „Медуза” Светлана Сорокина, трикратен носител на руската награда за телевизионна журналистика ТЭФИ. – Чувствам се абсолютно безпомощна – в такива ситуации ние сме напълно беззащитни. Единственото, което можем да направим, е да дойдем, да протестираме, да говорим.”

В очакване на Голунов, към обяд колегите и приятели, дошли да го подкрепят, вече са около двеста души. Първи на стълбите пред сградата с плакат „Свобода за журналиста Иван Голунов” застава колегата му Михаил Фишман, водещ на авторското предаване „И так далее” по тв канала „Дождь”, пишещ за Forbes, Die Welt, „Ведомости”… Той бе заменен от журналиста Сергей Карпов – дежурните полицаи пред сградата на съда се заинтересуваха от съдържанието на неговия плакат и няколко минути по-късно Карпов, а след това и двамата му колеги, които го смениха, бяха отведени в полицейското управление, за да им бъдат връчени протоколи за административни нарушения. Сред тях бе и главният редактор на сайта „Таких дел” Анастасия Лотарева, която още вчера написа:

„Иван Голунов е един от най-добрите, ако не и най-добрият разследващ журналист в Русия. Той писа за преразпределението на пазара на погребални услуги и за корупционния компонент при държавните поръчки в Московското кметство, за това как фирми за микрофинансиране вземат жилищата на хората. След арестуването му е бит, не му е било позволено да се обади на адвокат, не му е разрешено да премине проверка, която да покаже дали е бил в контакт с наркотични вещества. Вече има съмнение за фрактура на ребрата, сътресение и хематом.

Сухата фраза „има причина да се предполага, че журналистът е преследван заради професионалната си дейност“ е толкова точна, колкото в никой друг случай досега”.

Междувременно стана ясно и че лекарите в московската болница, където Голунов е бил откаран с линейка заради съмнения за мозъчно сътресение, не са открили такова, нито костни фрактури – „но има рана на гърба и хематом – синина под лявото око”, съобщава пред ТАСС в събота главният лекар на градска клинична болница номер 71 в Москва.

Журналистката и преводачка Олга Гринкруг, работила с Голунов в списание „Большой город”, заявява, че подхвърлянето на наркотици е страшна, порочна практика, „която може да засегне всеки от нас, ако мълчим”.

Законът в Русия забранява да се провеждат протести пред сградата на съда – затова тези, които решават да се включат, излизат с плакати на срещуположната страна на съда или просто извън неговата територия.

Журналистката Оксана Баулина признава пред „Медуза”, че ѝ е трудно да изрази чувствата си по повод задържането на Голунов така, че да не попадне под ударите на новия закон за обида на властта. Баулина се опасява, что делото срещу Голунов ще повлияе на други руски средства за масова информация:

„Редакторите ще се страхуват да възлагат на журналистите сериозни разследвания, които се припокриват с интересите на влиятелни и опасни хора. Но мисля, че това няма да спре самите разследващи журналисти”.

Журналистката Мария Лекух, работила с Иван Голунов телевизията „Дождь“, си спомня как тя и колеги веднъж се опитват да накарат Голунов да изпие чаша вино като на шега:

„Но не успяхме. За наркотици дори не искам да говоря. Имам чувството, че сега тук се случва убийство – включително и срещу мен. Чувствам се много зле, въпреки че разбирам, че Ваня се чувства много по-зле“.

Ето и още първи реакции на обвиненията срещу Иван Голунов, събрани от Би Би Си и от социалните мрежи:

Иван Колпаков, главен редактор на „Медуза”:

„Срещу Голунов в течение на последната година постоянно постъпваха заплахи по различни поводи. Всички сме 100% сигурни, че наркотиците, намерени при Иван и в дома му, са били подхвърлени. Иван никога не е употребявал, а още по-малко разпространявал наркотици”.

Независим профсъюз на журналистите:

„Смятаме за невероятно, че професионален разследващ журналист, който се занимава с изключително чувствителни теми за правителството и сенчестия бизнес и е получавал много заплахи, е носел наркотици напът за работна среща. Още по-невероятни са твърденията на МВР, че в апартамента на Голунов е открит още един пакет наркотични вещества. Призоваваме за незабавното му освобождаване”.

Съвет по правата на човека и развитието на гражданското общество (СПЧ) към президента на Русия:

„Съветът се обърна към московската прокуратора и Главното управления на полиция в Москва с молба да проверят законността и обосноваността на действията на полицаите при задържането на Голунов. СПЧ е обезпокоен от задържането на Иван Голунов, защото той е разследващ журналист. И първото нещо, което естествено идва на ум, е подозрението, че той е преследван именно за журналистическа му дейност”, заяви председателят на СПЧ Михаил Федотов.

Тв канал „Дождь”:

„В разследванията на Иван Голунов почти не е имало политика – само чисти числа, илюстриращи икономическите престъпления на чиновници и свързания с властите бизнес. Иван бе задържан без спазване на най-простите процедурни правила, като не му бе позволено да упражни основните си права: правна защита и процедури, които биха могли да докажат неговото неучастие в престъпления, свързани с наркотици – се казва в изявление на тв канала. – Иван Голунов работи дълго време при нас, направи няколко от разследванията си в „Дождь”. Никога не сме имали причини да се съмняваме в неговата квалификация и честност, но има повече от достатъчно основания да се съмняваме в квалификацията и честността на служителите на МВР. Епизодът със задържането на Голунов и публикуването на съмнителни снимки са още един повод за това”.

Павел Гусев, главен редактор на „Московский комсомолец”, председател на Съюза на журналистите в Москва:

„Нямам никаква информация, съвсем скоро разбрах за него. Вече се обадих в Комисията за обществен надзор – трябваше да го посети, да зададат въпроси, да видят дали е бил бит”.

Юрий Дуд, журналист:

„Днес откриваш 9 апартамента у роднини на зам.-кмета на Москва. Утре те арестуват”.

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка:

„Сега за първи път чувам за това. Не знам какво става”.

"Площад Славейков"