Португалия записа историческо постижение, като спечели първия турнир Лига на нациите на УЕФА. На финала в Порто домакините заслужено победиха Холандия с 1:0 с гол на Гонзало Гедеш в 60-ата минута.

Кристиано Роналдо и компания бяха по-добри. Второто място е за "лалетата", а третото за Англия, тимът на която спечели с дузпи срещу Швейцария - 6:5 след 0:0 в редовното време и продълженията.

"Трите щита" добавят втори пореден континентален трофей след купата на Евро 2016. Те ще приберат 6,5 милиона евро от наградния фонд, а 4 млн. са за Холандия.

По-опасните положения преди почивката бяха пред вратата на гостите - макар и не чисти. Отборът на Фернандо Сантуш имаше инициативата. Силесен се намеси в две ситуации при удари Бруно Фернандеш и Роналдо.

Холандия започна малко по-активно след почивката, но допусна гол след чудесна акция на играчите в червено. Към края "оранжевите" осъществиха натиск и застрашиха Руи Патрисио.

Португалия опита да контраатакува и в 86-ата можеше да получи дузпа, но съдията Алберто Майенко си замълча в последния си мач като международен рефер и може би постъпи правилно.

Първото място в турнира не осигурява директно класиране на Евро 2020. Идната пролет ще се играят двубои за определяне на още четири финалиста на шампионата - извън тези, които вече са си осигурили квоти от квалификациите.

Фенове гледат мача на екран в центъра на Порто - градът на финала.