Не да продадем, а направо да подарим реакторите за АЕЦ "Белене" на Китай или Венецуела и този проект, с който заради икономически изгоди си "играем с живота" на хората, да се счита за приключен.

Така "гражданинът" Александър Йорданов от СДС, шести в листата на ГЕРБ за европейски депутати - в последствие избран за такъв, коментира твърдото решение на правителството на ГЕРБ да реализира проекта за Втората атомна. Йорданов бе гост в сутрешния блок на Нова тв и бе помолен да коментира стартиралата процедура по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" в три контекста - в този на изследовател на трагедията "Чернобил", и в този на дългогодишното противопоставяне на Съюза на демократичните сили за изграждането на централата и в същото време - в този на партньор на ГЕРБ, която възнамерява да я построи.

"По темата "Чернобил" пиша от поне три десетилетия. В последната книга "Патриотични уроци" има специален "урок" за "Чернобил". В България дължат този разказ за престъпното мълчание на комунистическата номенклатура", започна Йорданов.

А на въпроса как гледа сега на българския проект за атомна централа, се застрахова - че говори като гражданин, от свое име.

"От свое име - аз съм категоричен противник на строежа на АЕЦ "Белене". Не можем да си играем с живота на хората в България заради преследване на икономически интереси. Този проблем не е нужен на България, която остана със 7 милиона души население.

Ако зависеше от мен още утре бих подарил, дори не бих ги продал - а подарил руските реактори - на Китай или Венецуела.

Филмът "Чернобил" показва, че в един момент може да се окаже неизгодно за човека. Да свърши живота на човека", посочи прясно избраният евродепутат от листата на ГЕРБ.

След което се прехвърли на темата "Русия", изказвайки се доста остро на фона на "стратегическото партньорство" с Москва, което непрекъснато декларираме:

"Русия винаги крие истината - това трябва всички да го знаят. При разговорите с руски политици, винаги трябва да имаме едно наум, че руските политици са научени да лъжат"."

- С властта сте, а имате различен прочит - отбеляза водещият.

И Йорданов пак привключи в "гражданския" си облик:

"Правителството е в правото си да прави каквото реши, а аз Александър Йорданов имам своето гражданско право да изразя своето мнение". 

След което даде заявка как ще работи с евродепутатите на ГЕРБ - желаел просто да бъде "полезен на България за взимане на конструктивно решение".

Водещият му припомни как само допреди година е определял Бойко Борисов като "премиер мимикрия". А Йорданов отвърна, че това било конструктивна критика:

"Трябва да свикнем, че няма политици, които са бронирани, запазени за политиката. Критиката задава музиката. Ако оставиш политика без критика, той много често може да се забрави. Конкретно премиерът Борисов е един успял политик. Когаро сме отправяли критика към него от СДС, и това което аз съм казвал може би, е свързано с несъгласие с определени политики. Трябва да разграничаваме критиките към човека от критиките към политиките. И Бойко Борисов не е брониран за критиката."

След което седесарят обяви, че управлението на Борисов всъщност е много добро:

"Не може да се отрече, че в периодите в които той е премиер на страната - това са добри години за България. Не трябва да бъдем черногледи".