16-годишното момче от Пловдив, за което бе разкрито, че е вербувано от "Ислямска държава" чрез интернет в продължение на месеци, не е било готово да извърши нещо страшно, например атентат. 

Това заяви психологът на детето Иван Тричков пред бТВ. Той е първият, който започва да работи с момчето - още преди в историята да се намесят ДАНС и службите. Тричков разказа, че с него се е свързала майката - притеснена първоналачно от промени в поведението на сина й, което я провокирало да провери телефона му. Така се натъква на комуникацията и визуалните материали, свързани с "Ислямска държава", стана ясно от разказа. 

Младежът се е уединявал, по-малко е комуникирал със семейството, имало е откъсване от семейната среда, което е било необичайно поведение за момчето. Именно това е първото, забелязано от майката, което я провокира да се обърне към психолог. Тричков обясни, че при тийнейджърите е нормална промяната на настроенията и поведението, но когато тора стане трайно - трябва да се обърне внимание.

"Добре е, че майката е реагирала, защото много родители пропускат тези неща", категоричен бе Тричков.

Той не разказа какъв е бил характерът на разговорите между момчето и вербовчика в детайли, но описа как най-общо текат подобни вербовки - "стъпка по стъпка на детето да му се промива мозъка". Най-често в подобна ситуация се попада случайно, просто влизаш на някое място в интернет от любопитство, но "вербовчиците много добре знаят на каква риба каква стръв да пуснат".

"За да се закачи човек за такова нещо, обикновено има някакъв дефицит. А тези хора, вербовчиците, са изключително добри манипулатори. Не мога да кажа какъв точно е дефицитът в  конкретният случай, защото това навлиза в личното пространство. По принцип при тийнейджърите има дефицит заради търсенето на самостоятелност, за която още не са готови", обясни психологът.

Той описа детето като "много будно и интелигентно момче", заради което и вероятно е станал обект на интерес от организацията. То е било "резервирано, сдържано" при първата си среща с Тричков, но по думите на специалиста това е нормалното поведение на повечето хора, които за първи път влизат при психолог.

Попитан дали от работата му с детето има данни, че то е било в подготовка да извърши нещо страшно, например атентат, на фона на откритите заготовки за самоделни бомби, открити от полицията и службите, Тричков обясни: 

В процеса, в който момчето е попаднало, вероятно е имало някакво такова обучение (за произвеждане на взривно устройство - б.р.)

Човек, който е любознателен като него, може да го прави от любознателност, а не защото иска да извърши нещо. Бариерата човек да извърши нещо такова се прескача много трудно, защото хората имаме две защити - съзнание и съвет. Те не са елиминирани при момчето. На етапа, на който е бил, не е бил готов да извърши такова нещо. Намесата на майката и свързването с органите на реда се е случила съвсем навреме"

Психологът обясни и друга типична особеност при тийнейджърите като поведение -  именно, че търсят идентичността си. И колкото по-интелигентен е човек, толкова повече търси, а "в  тази възраст децата търсят своите герои, и то не приказните герои - и тези хора (вербовчиците, свързани с терористичната организация - б.р.) вероятно са се представили като такива". 

По думите на Тричков в процеса на работа с детето то се е върнало към същността си, към семейната среда и към плановете, които е имало и има да живота си.