Столичната община е била санкционирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с над 1,6 милиона лева заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Това съобщава в днешния си брой в. "Сега". От ведомството на Петя Аврамова потвърдиха пред Клуб Z за наложената финансова корекция от 5 на сто от съответните догорови.

5% финансова корекция по договора с фирма "Джи Пи Груп" е наложена заради установени нередности в обществената поръчка. Така 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с парите по оперативна програма "Региони в растеж", а ще останат за сметка на данъкоплатците.

5% финансова корекция е наложена и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Св. Александър Невски", или още около 900 000 лв.

Финансовата корекция върху договора с "Джи Пи Груп" е била наложена от МРРБ през март, става ясно от определението по вече течащото дело срещу решението в Административен съд - София. От Столичната община уточниха в отговор на въпроси на вестника, че договорът е порязан заради залегнали изисквания при подбора на кандидатите, които МРРБ счита за ограничителни.

Общината е заложила изискване експертите по контрол на качеството на кандидатите в поръчката да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент, но според МРРБ за изпълнението на тази дейност в България не е нужно висше образование. Като ограничително е прието и изискването изпълнителят да разполага с инженер геодезист с висше образование. Според МРРБ проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала пълна информация за всички критерии.

Със същите аргументи е наложена и 5% финансова корекция по втория договор с "ПСТ груп" за ремонта около "Св. Александър Невски" (чието изпълнение ще се забави, б.р.).

Столичната община оспорва всички аргументи на МРРБ. Оттам изтъкват, че изискванията за висше образование по тези позиции изхождат от сложността и обема на поръчката, а общината по закон е свободна да прецени какви професионални изисквания да постави за изпълнението на дейностите. От "Московска" 33 не приемат и критиките към методиката, като считат, че те не са достатъчно конкретни и доказани. От екипа на Йорданка Фандъкова изтъкват, че поръчката е била предмет на предварителен контрол в Агенцията по обществените поръчки (АОП) и заключението на АОП е за липса на несъответствия със закона.

Делото за глобата за "Граф Игнатиев" е насрочено едва за 15 октомври и решение по него вероятно ще има след местния вот. Извън оспорването на тази корекция Столичната община води още две дела срещу МРРБ в качеството му на управляващ орган по оперативната програма. До редакционното приключване на броя от МРРБ не отговориха на въпросите на "Сега" какъв точно е предметът на тези дела и дали София не рискува да загуби други стотици хиляди левове еврофинансиране.