С близо 870 милиона лева приходи за миналата година се похвалиха днес от Столичната община на пресконференция, посветена на развитието на общинските търговски дружества. Това е с над 100 милиона лева спрямо предходната 2017-а.

Сред 18-те общински дружества с най-много приходи е "Топлофикация-София" - над 435 милиона лева при 380 милиона лева през 2017 г. С двойно повече приходи може да се похвали Център за градска мобилност - 110 милиона лева при 50 милиона лева през 2017-а, което вероятно се дължи и на разширените зони за платено паркиране. Печалбата му е за над 6 милиона лева.

Столичният "Метрополитен" отчита с близо 5 милиона лева повече, автотранспортът - с 1 милион, а електротранспортът - с 2 милиона лева.

"Смененият модел на управление на общинските предприятия през последните години се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и по-добрата градска среда. Столична община е един от най-големите работодатели в страната. Над 10 000 души работят в общинските търговски дружества, които ежедневно осигуряват редица услуги като придвижването и сигурността в града, облагородяване и поддържане на зелената система и т.н.", отчете Николай Стойнев, председател на комисията по икономика и собственост към Столичния общински съвет (СОС).

Благодарение на доброто финансово състояние на дружествата се реализират различни проекти, допълни Стойнев и изброи:

Първият нов парк в София – "Възраждане", който бе изграден изцяло със средства от две общински дружества – "Софийски имоти" и "Спортна София". Първият етап беше създаването на спортен комплекс и местна за отдих. Тази година предстои завършването на втория етап –  Аква комплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода. "Спортна София" пък изгради спортни площадки на 24 000 кв м.

По отношение на транспортните фирми, Стойнев посочи, че Центърът за градска мобилност е с най-голяма печалба – 6 364 000лв. през последната година автотранспорта са направени инвестиции за 400 нови автобуса и 10 електробуса. Електротранспортното дружество е инвестирало в 13 нови трамвая, изграждане на ново тролейбусно трасе от квартал "Манастирски ливади" до центъра на София, както и нови кондензаторни електробуси и зарядни станции. "Метрополитен", който реализира най-мащабния проект – изграждане на третата линия от софийското метро, е инвестирал в реновирането на стари влакове и закупуването на нови мотриси.

Самият кмет Йорданка Фандъкова пък се похвали днес във фейсбук, че 20 нови автобуса тръгват от днес по линии 85 и 280.

"Те са на природен газ, с най-високия екологичен стандарт и осигурена достъпност за майки с колички и трудно подвижни хора. От този транш нови автобуси остават още 20, които ще обслужват линия 204", заяви Фандъкова и допълни: "За 5 г. обновихме 90% от всички градски автобуси на линия и намалихме 2,5 пъти вредните емисии от обществения транспорт. Модернизацията не спира – през тази година очакваме още 13 нови трамвая и 15 електробуса, които ще бъдат експлоатирани от "Столичен електротранспорт".

След което кметът предупреди: 40 камери от днес следят бус лентите. А КАТ вече има всички инструменти, за да осигуряват спазването на закона за движение. 

По отношение на общинското здравеопазване, председателят на ресорната комисия към СОС д-р Веселин Милев заяви, че всички общински лечебни заведения вече са на печалба. През 2018-а година най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинекологични болници "Света София" и "Шейново". Той посочи, че предстоящите инвестиции ще са за развитие на доболничната помощ - дентални и медицинските центрове, както и в диагностично консултативни центрове.

Тези седмица СОС ще разгледа годишните финансови отчети на общинските дружества.