По всичко личи, че сагата с ремонта на централната градска част на София ще се проточи по-дълго и от вечния сериал "Дързост и красота". Обновеното трамвайно трасе по ул. "Граф Игнатиев" даде дефекти няколко месеца, след като официално бе пуснато в експлоатация. През уикенда голяма плоча между релсите в района на пл. "Славейков" се надигна, а настилката изскочи. В понеделник плочата вече не стърчеше, но настилката беше изпочупена от отстраняването на проблема.

Днес на кметицата Йорданка Фандъкова за пореден път й се наложи да коментира негативните последствия от ремонта. А причината за дефектирането на настилката била топлото време: температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите.

"Днес ще съберем проектантите да решим проблема, който възниква с температурните разширения. Термодинамика се учи в V клас. Надявам се да не са пропускали тези часове", каза и зам.-кметът по транспорт и бюджет Дончо Барбалов, цитиран от Медиапул"За нас е важно да се реши проблемът и да нямаме такива изненади в топлите и, не дай си Боже, в студените дни. Това е небрежност", допълни той.

От думите на Фандъкова стана ясно, че на изпълнителя на проекта по трамвайното трасе - "Джи Пи Груп", ще бъде наложена санкция от 5 на сто от стойността на обновеното трасе, което се равнява на 280 000 лева. Това е поредна глоба за строителя, като до момента общата сума доближава половин милион лева при договор за над 20 милиона лева без ДДС.

От общината обаче очакват това да не е единственият появил се дефект и се готвят за налагане на още глоби.

Днес Фандъкова съвсем откровено изрази възмущението си спрямо всички по веригата, в т.ч. проектанта. Наскоро главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че голяма част от проблемите при ремонта на центъра идвали не от изпълнителите, а от проектантите. 

"По договор сме заложили сериозни санкции. Нямам никакво колебание да ги налагам, но това не е решението. Трябва да се съберат всички проектанти, защото не е работа на кмета да дава решение колко да са големи фугите. За мен това е възмутително. За това и недоумявам, когато първият път коментирах работата на проектантите, Камарата на архитектите в България ми изпрати гневно писмо защо го правя. Ако трябва и с това ще се ангажирам (с фугите) вече. Не знам вече как да им се повлияе на тези хора", каза Фандъкова и добави, че сега от "Джи Пи Груп" трябва да отстранят дефекта за своя сметка.

Иначе приемайки обекта, общината обяви, че има дефекти, но те са малки, не пречат за функционирането му и ще бъдат поетапно отстранявани.

Новината за "цъфналите" фуги и плочки идва на фона на тази, че на Столичната община е наложена санкция от 1,6 милиона лева - пак заради ремонтите в централните градски части, единият от които именно на "Графа".