Възможно ли е в България да се види политическа сатира, свободна, неподвластна на цензурата и смешна, наистина смешна? Да, най-после е възможно.

На 20 юни софийският клуб City Stage ще приюти комедийния моноспектакъл на Татяна Кристи.

Журналистката, която живее в САЩ и от три години атакува интернет пространството с комедийните си скечове, повечето на политическа основа, се радва на хиляди почитатели във виртуалното пространство. Снимането им е нещо като хоби за Татяна, появило се в резултат на възмущението ѝ от българската политическа среда.

Популярността ѝ идва не само от това, че скечовете ѝ са наистина смешни и провокиращи, но и от факта, че политическата ѝ сатира е безпристрастна, т.е. тя отразява всеки и всичко, което я възмущава. А безпристрастният глас наистина липсва в българското медийно пространство.

„Сатирата ми почива на добрите традиции на американските и британските комици и политически коментатори като Бил Мар, например, които правят много умело могъща и интелигентна политическа сатира. Повлияла съм се от стeндъп комици от комедийни сериали и от вариететни предавания – като американското Saturday Night Life – което като видях за първи преди почти 30 години, идвайки от комунистическа България, ми се видя като най-смелото нещо на света - комици да се подиграват на политици по безпощаден начин и никой нищо да не им прави…“, казва Татяна.

Още тогава тя си пожелала и България да има подобно шоу, но и до ден днешен такова не се е появило. Затова тя се надява поне малко да компенсира липсата на политическа сатира с появата си на живо пред публика у нас.

„Шоуто ми в България ще акцентира също и върху социалната сатира, т.е. то няма да е само за политика, ще има и чисто комедийни елементи, свързани с народопсихологията. Ще бъде един сатиричен микс от напълно нов, непубликуван досега материал“, казва още журналистката.

Татяна Кристи вече е влизала в десетки абсурдни образи през годините, като най-известният е на Лютинка от село Лайка, община Долни Ръб. Това е алтер егото на Татяна, чрез което тя често осмива абсурдите в България, превъплъщавайки се в една тотално нелепа героиня.

И макар героинята ѝ да коментира българската действителност по възможно най-неадекватния и абсурден начин за изненада на Татяна, много от скечовете ѝ се приемат като реални от зрителите, които не са запознати с творчеството ѝ и не успяват да разпознаят сарказма в клиповете ѝ.

Автентичното ѝ влизане в роля на неадекватни политици или администратори неведнъж е разгневявало публиката, явно заради липсата на допир с политическата сатира, което ѝ пречи да я разпознае.

„Шоуто ми запълва празна медийна ниша и се надявам да предизвика интерес. Обидно ми е, че за 30 години преход България стигна до това да бъде пленена от олигархията държава, да бъде на последно място по почти всичко в Европа, а по свобода на словото да се срине почти три пъти. Без свободни медии, едно общество става авторитарно, става пленено, става бедно и корумпирано, защото благата не стигат до гражданите, а се разпределят между престъпници във властта и близки до нея, които са си напазарували безнаказаност. До гражданите стигат огризките от трапезата на гранд корупцията и, разбира се, репресиите над тези, които се опитват да ѝ пречат“, казва Татяна Кристи.

И продължава:

„Политическата сатира е рядко животно в България. В нея няма традиции поради тоталитарното минало на страната и поради вечния ѝ преход към така недостижимата демокрация. През последните години следите от политическата сатира съвсем се загубиха в България. Мейнстрим медиите все по-малко смеят да се подиграват на властта, защото обикновено те и властта са едно и също. Те или са пленени или са собственост на олигарси, които се опитват да диктуват дневния ред на България, който за съжаление има все по-малко общо с правовия ред и законността. Независими медии и журналисти биват преследвани и малтретирани. Всичко това се отразява в срамната цифра 111 - световното място на България по свобода на словото. Нерадостна е съдбата на журналисти, които властта смята за неудобни. Има все повече опразнени столчета и свалени предавания.“

Журналистката припомня, че дори сравнително безобидното в критиките си към властта шоу като „Господари на ефира“, вече е извън телевизионния формат. И пита: „Кой остана? Никой.“

„Останаха безвкусните смешки, ситуационният хумор до болка изтъркан и банален, обитаващ комфортната зона на халтурата, силно миришеща на соц“, завършва Татяна Кристи.

Затова, ако ви липсва политическа сатира, свободна, неподвластна на цензурата и смешна, наистина смешна, Татяна Кристи ще е в City Stage на 20 юни, от 20:00 часа.