"Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийния отрасъл. Уверена съм, че сътрудничеството ни в тази област е ключово за развитието на двустранните отношения" - това е казала министърката на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на петото заседание на работната група по енергетика в състава на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Заседанието се провежда в София. Думите на Петкова са цитирани от министерския пресцентър. На същата позиция преди дни бе и президентът Румен Радев, който участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург и се срещна с президента на Руската федерация Владимир Путин (за втори път - б.р.).

В рамките на срещата България и Русия са обсъдили двустранното сътрудничество в ядрената енергетика, в газовата и нефтената област, както и в електроенергетиката.

Българската страна е информирала руските си партньори за основни моменти от разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", съобщават още от ведомството, оглавявано от Петкова.

"Разглеждаме сериозно възможността за участие на "Росатом" в проекта", е казал съпредседателят на работната група от руска страна - зам.-министърът на енергетиката Анатолий Яновский.

Теменужка Петкова е пояснила, че срокът за подаване на заявления за участие от потенциалните инвеститори изтича в средата на август тази година.

Специално по темата "Белене" има разминавания между заявките на българската страна, че няма да участва с държавна гаранция или гаранция за изкупуване на ток в реализацията на втората атомна централа. До момента заявките от руска страна са, че такива гаранции трябва да има. 

От съобщението на Министерството на енергетиката не става ясно дали при разговорите "в газовата и нефтената област" е станало дума за цените, на които руския гигант "Газпром" продава синьо гориво за страната ни. От Санкт Петербург Румен Радев призова правителството на България "да не бъде срамежливо" и да поиска предоговаряне на цените, декларирайки, че не се меси в работата на изпълнителната власт, а "отваря вратата". 

По-рано днес стана ясно, че разширението на газопреносната мрежа на "Бургартрансгаз" с цел трасето да стане част от проекта "Турски поток", се сблъсква с трудности. А именно - жалба от първо спечелилия търга за строеж, а след това отстранен победител в процедурата кандидат - саудитската компания "Аркад". Жалбата пред КЗК може да забави строителството, а планът на държавата е 500-километровото трасе да е готово до края на 2019 г.