Националният отбор по футбол записа срамна загуба в европейските квалификации - 2:3 при домакинството на Косово. Така след четири мача България има само две точки и вече e без реален шанс за второто място, предвид и предстоящите две срещи с Англия и гостуването на Черна гора.

Двубоят на почти празния стадион "Васил Левски" предложи два обрата. 

Рашица откри в 14-ата минута след груба грешка на Страхил Попов. В 43-тата Ивелин Попов върна надеждите ни за успех с впечатляващ гол с удар пред наказателното поле - 1:1.

Нашите стигнаха и до пълен обрат в 55-ата - влезлият като смяна на почивката защитник Кристиан Димитров бе точен с глава след центриране на съотборника му в "Ботев" (Пловдив) Тодор Неделев.

Изравняването дойде много бързо - Муричи се възползва този път от гаф на Николай Михайлов при центриране отляво - 2:2 в 64-ата.

В последните минути поведението на българския отбор беше странно и недостойно - отборът, който търсеше трите точки, беше този на Косово. И настойчивостта на гостите, подкрепяни от гласовита агитка от няколкостотин души, донесе резултат. 

Тимът ни видимо отпадна физически, но това трудно може да мине като оправдание. Така Рашани оползотвори поредно центриране. Напълно заслужен успех на Косово.

В друг мач от нашата група Чехия срази Черна гора с 3:0 у дома.

Така класиранито в група А изглежда по следния начин: 1. Англия - 6 точки (2 мача), 2. Чехия - 6 т. (3 мача), 3. Косово - 5 т. (3 мача), 4. Черна гора - 2 т. (4 мача), 5. България - 2 т. (4 мача).

Дали от тактически съображения или заради прословутата физическа немощ на играчите (те също я изтъкнаха след мача), Красимир Балъков заложи на изчаквателно поведение. "Лъвовете" изоставиха инициативата на съперника - сякаш е гранд на футбола.

Така косоварите бързо се възползваха, макар и при нескопосания опит за триково отиграване на Страхил Попов. В 37-ата минута Целина имаше възможност да удвои, но Михайлов се намеси.

Така дойде време за хубавия гол на Попов. След почивката двубоят бе "по-жив" и вълнуващ за гледане, тъй като атаките следваха една след друга и към двете врати. Гостите продължиха да търсят победата. А това бяха и най-силните минути на българския тим.

Домакините организираха 2-3 добри акции, преди Димитров да вкара първия си гол с националната фланелка и да се реабилитира за грешката си в Прага в петък.

"Трикольорите" обаче не съумяха да задържат бързо аванса си и тук прочила ниското ниво на отбора. Бързо стана 2:2 и до края на срещата по-активни и търсещи победата бяха косоварите. Те се разминаха с третия гол в няколко ситуации. Но не и в добавеното време, когато Рашани наказа отново дезорганизираната българска отбрана.

Има нещо по-страшно от загубата и от допуснатите три гола и това е начинът на игра на националите ни. Те действаха защитно, предпазливо, демодирано, дори архаично с изритани напред топки и в по-голяма част от срещата - без стръв. И още - без колективна воля и колективни действия.

Облик липсва, а катастрофалната физическа форма е един от симптомите на умиращия български футбол.