"Националният отбор не е сиропиталище", изригна капитанът на селекцията ни Ивелин Попов след тежкото поражение от Косово на стадион "Васил Левски" - 2:3 в евроквалификациите. Така дойде краят на илюзиите за класиране на първенството от пресявките.

Попов беше доста критичен към всичко и всички в българския футбол и заобикалящата го среда. Включително и към себе си и отбора.

"Мисля, че през второто полувреме нарушихме тактическата дисциплина по крилата, те създадоха доста положения оттам и се стигна до неприятния резултат, започна Попето пред журналисти. - Всички в съблекалнята бяха с наведени глави. Аз им казах, че няма да върнем времето. Трябваше по-добре да си използваме моментите, имахме ги. Така се получи, че това, което ни казаха треньорите с дублирането на техните флангови играчи, не го изпълнихме. Трябваше да бъдем по-съобразителни."

Той има мнение и за прословутата тема с физическата подготовка, застъпена и след този мач - като оправдание:

"Ако тръгна да говоря за физическото състояние, няма да е много приятно. Говорих с Десподов. На всеки човек времето му изтича, ще застъпят те, младите, трябва да си променят мисленето, жестоко трябва да си го променят. Може да ги изтрие компютърът. Чувствам го близък (Десподов, бел. ред.). Кой друг играе в голямо европейско първенство?

Има още много мачове, да се надяваме на чудо. Никога не сме побеждавали Англия като гости. Ние нямаме чувство за единство като нация. Президентът (на БФС, бел. ред.) не може да бръкне в главите на младите футболисти. Те трябва да искат. Не може аз на 32 години да им говоря, че трябва да са на терена 30 минути преди тренировка. Аз пъдар ли съм? Националният отбор не е сиропиталище. Едно време, за да те викнат, трябваше да имаш поне 10-15 мача в А група.

А не всеки клубен президент да иска да викат този-онзи, да вадят списъци... Колко високи топки взехме отпред? Колко? Може да си седим и да си говорим до утре. Жалко. Болно ми е. Вината не е във футболния съюз, в треньорите, вината е в желанието на играчите. Дали искат?"

Той засегна и темата за детско-юношеския футбол:

"Уличен футбол няма, школи няма, вземат се пари на децата, за да тренират. Какво им даваме на тези деца? Моето поколение сме станали без пари футболисти. Сега, за да имаш дете футболист, трябват пари. 300-400 лева отиват на месец за детето, лагери, тренировки, екипировка... Страшно е. Трябва да сме по-позитивни. Дано малките изкоренят тази простащина. И да има единство. Кога сме се събирали ние? Нямаме чувство за единство."

"На нас това ни е интересно, ние сме такъв народ, мачкани, бутани, все сме оцелявали. За вас е по-добре да пишете за успехи, 6 милиона сме, имаме 3 вестника и 20 сайта, някой като вкара гол и вие го правите Марадона – няма как да стане. Казал съм го на тях, на треньорите, на вас. Гледахте ли техните футболисти къде играят? Това е, което имам да кажа. Може да съм бил малко по-краен, ако съм обидил някого, ще му се извиня", завърши капитанът.

Красимир Балъков стартира с две поредни загуби като селекционер. А говореше за минимум четири точки от мачовете с Чехия и Косово.

„Много лош край за нас, но трябва да признаем, че Косово стоеше в края на мача физически по-добре от нас, започна Бала пред БНТ. - Тази тема отдавна се коментира, но ние, селекционерите на България, нищо не можем да направим. Една от причините е физиката, друга - отборът на Косово има класни играчи. Нужно е да го признаем, тъй като добре владеят топката и трудно им се отнема. Ние се сборихме и не мога да бъда недоволен. Показаха характер, но за жалост нещо не ни достига.”

„На всички ни се искаше да вкараме трети гол при 2:1 или при 2:2, тъй като победата беше задължителна, но в края на мача се видя кой е по-добре физически. Имахме нашите възможности, но концентрацията пада, когато не си добре физически. Защитата е целият отбор, а не само карето отзад. Ние от 15 години не сме се класирали на голямо първенство. Не се притеснявам, но не обичаме да губим. Трябва да работим, да търсим начина да излезем от тази ситуация”, рече бившият № 10.

„Във физическо естество страдаме от клубните отбори у нас. Нашите футболисти не играят в топ отбори. Те имат двама-трима футболисти, които могат да изиграят поредни двубои, а при нас това го няма. Мачът беше емоционален”, завърши Балъков пред БНТ.

По-късно Балъков продължи на пресконференция:

„За тези квалификации не мога да бъда оптимист, защото реалността го показва. Като се има предвид, че играем срещу Англия, там трудно можем да направим нещо. Шансовете са ни никакви, но може да излезе възможност март догодина през Лигата на нациите, ако Сърбия или Норвегия се класира директно. Имаме малко време. Стискам палци футболистите да заиграят в по-класни отбори.”

„Николай Михайлов не може да бъде винен. Той има игрова подготовка, авторитет, а това е важно за отбора. Времето и динамиката във футбола се смениха. Всички малки държави имат сериозни отбори с играчи в големи клубове. Няма значение колко е голяма държавата. Въпросът е ние какво правим, за да имаме по-големи шансове за класиране. Разполагаме с това и трябва да работим. Не трябва да навеждаме глава надолу и в края на краищата футболът е динамичен спорт. Днес е така, утре може да е друго.”