„Категорично, да“ – така шефът на социалистите в София Калоян Паргов заяви, че националният омбудсман Мая Манолова е желан кандидат на БСП за кмет на столицата. По думите му в първичните партийни организации вече са започнали номинации, а Манолова е възможен кандидат. Той уточни, че към момента не е имало разговор с нея, макар че той не за първи път се изказва ласкаво за нея. 

Самата Мая Манолова на няколко пъти се разграничи от поканите на социалистите в София. И посочи, че не е честно да я въвличат в политически сценарий. Нейният мандат като омбудсман изтича през юли 2020 г.

"За съжаление напоследък съм заподозряна в кариерни цели. Истината е, че обичам работата си", обяви в началото на април Манолова.

Тя обясни, че се създават страхове и подозрения у много хора. Няма как да каже нещо, което още не е решила. Но добави: "Работя за хората от сърце. Това не значи, че не бих могла да го правя и от друга позиция."

Сред възможните кандидати за кмет на БСП е и новоизбраният евродепутат Елена Йончева.

„Ако Елена Йончева е предпочитана в партийните организации, ще разговарям и с нея. Но сега е в друго амплоа“, заяви Калоян Паргов. 

„Ако моите колеги ви харесат, и с вас ще разговарям“, пошегува се той с водещия Виктор Николаев. 

Паргов коментира и конфликтите в БСП, и предстоящият конгрес в партията, с който ще се избере процедурата за избор на нов лидер след оставката на Корнелия Нинова. Тя ще се кандидатира отново за поста.

 

Според Паргов обаче с оставката си Нинова е хвърлила партията в хаос. Тя отвори кутията на Пандора. Кому е нужна тази доставка? Какво доказва на себе си, попита той. И припомни на социалистите, че ако искат победа в националната власт, то тя минава през местните избори.