За пореден път социалният министър Бисер Петков обяви, че проектът на Националната стратегия за детето е оттеглен, по него не се работи и социалните служби няма да отнемат деца от семействата им за шамар или издъпрване на ухо. 

"Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им. Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца", заяви министърът пред Нова телевизия.

Той посочи, че по никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проекто-стратегията за детето.
И повтори, че основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето. 

„Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството”, обясни Петков.

Той посочи още, че „всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал". По думите му тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството, добави социалният министър.