Защо случаят Иван Голунов засяга цялото руско общество? И защо процесът срещу разследващия журналист среща изключителен отзвук в цялата страна? На тази тема посвещава своя публикация в швейцарския в. “Нойе Цюрхер цайтунг” Маркус Акерет, която предлагаме на вниманието ви с малки съкращения.

Възторжени възгласи се понесоха сред множеството в събота вечерта, като че ли техният футболен отбор е спечелил мач. Ставаше дума обаче за нещо много сериозно -  за живота на един човек. Възторгът всъщност беше израз на облекчение и то с горчив привкус. Московски съд току що беше решил Иван Голунов, най-известният разследващ журналист в Русия, да не остане в предварителен арест, а да бъде поставен “само” под домашен арест - за срок от два месеца. (текстът е писан преди окончателното освобождаване на Голунов - б.р.)

Случаят Голунов предизвика повсеместно възмущение, тъй като е от значение за цялото общество.

Съдебното решение е рядко явление. Руски съдия придава по-голяма тежест на искането на обвиняем, отколкото на органите за преследване. Още повече, ако се вземе предвид повдигнатото срещу 36-годишния журналист обвинение: подготовка на търговия с наркотици в особено големи количества. За подобно престъпление законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Въпреки жегата и бурята в събота стотици близки, приятели, колеги и съпричастни граждани се събраха пред сградата на съда, подозирайки, че ще се случи нещо далеч по-лошо от домашен арест. Журналистът многократно е бил заплашван с убийство, а в следствения арест всичко може да се случи.

За почти всички, които изказват мнение по случая, е неопровержимо: няма никакви доказателства за изключително тежките обвинения срещу Иван Голунов. Изхожда се от това, че става дума за обичаен в Русия поръчков процес, зад който стоят хора, които са попаднали във фокуса на журналистическите разследвания на журналиста.

36-годишният Голунов беше задържан миналия четвъртък в центъра на Москва. Според разследващите в раницата му са били открити две дози от наркотика мефедрон, а по време на последвалото претърсване на жилището му и 5 грама кокаин. Голунов категорично отрича това да е било така. (Той не е присъствал по време на обиска и е сигурен, че “находката” е фалшива, сиреч подхвърлена. Претърсването на раницата му също е станало без негово присъствие - б. р.)

Несъвместимости и съмнения

От петък насам станаха известни редица несъвместимости, които са от полза за подозрението, че наркотиците са били подхвърлени. Подозрителните дози в раницата на Голунов са били най-отгоре. Възможно ли е крайно предпазливият журналист, който многократно е бил заплашван и е бил на път за среща с информант, така да пренася наркотик?

Както по-късно стана ясно и жилището му е било целенасочено обискирано. Видео, снимано в петък в дома на Голунов от негов колега, не показва типичната картина след обиск – пълен безпорядък. В крайна сметка полицията беше принудена да признае, че публикувани по-рано снимки с иззети наркотици не са правени в жилището на журналиста.

Точно толкова смущаващ е и фактът, че в продължение на над 12 часа на Голунов са отказани всякакви контакти с близките му и с адвокат. И още – той не е бил изследван дали изобщо е бил в контакт с наркотици. И че срещу него е било упражнено психическо насилие, за да бъде сплашен и да даде угодни на следствието показания и така да се навреди на репутацията му.

В събота заранта той се е чувствал толкова зле, че е бил настанен в болница поради съмнения, че е получил фрактури на ребрата и мозъчно сътресение. Но и там е бил придружаван от полицаи. Бил е пуснат от болницата, за да се яви пред съда относно решение за мярката му за неотклонение. Когато вижда свои колеги в съдебната зала и разбира за оказаната му подкрепа, Голунов не сдържа сълзите си.

Учудващи реакции

Случаят Голунов отключи впечатляваща и учудваща публична реакция, надхвърляща границата на колеги и приятели на репортера. В социалните мрежи за него се застъпиха известни дейци на културата, но също и журналисти от държавните медии. Редица медии използваха призива на интернет портала "Медуза" (за който работи и пише Голунов - б. р.) и го публикуваха на собствените си платформи.

Също и най-важните журналистически разследвания на Голунов, причинили главоболия на московски политици, бизнесмени, представители на службите за сигурност и на организираната престъпност. Същевременно обаче държавни тв канали и официални новинарски агенции не се боят да клеймят Голунов и неговите подръжници.

Въпреки това в петък вечер пред главната квартира на полицията в Москва се събраха хора с различни убеждения, изчакаха на опашка, за да протестират като отделни личности. Това е единственият начин на подобен протест без разрешение на властите - един по един. Същото се повтори и в събота пред съда, намиращ се в краен квартал на Москва.

Все по-малко свобода

Случаят Голунов хвърля ярка светлина върху все повече свиващите се възможности за независими медии в Русия, както и върху действията на властите да се противопоставят на свободните медии. Иде реч за безпрецедентен случай – да не се боиш от изфабрикувани от държавната власт обвинения с цел сплашване на целия медиен бранш. Ето защо всички ония вестници, радиостанции и интернет портали, които донякъде са съхранили независимост и критичен дух, придадоха огромно значение на професионалния си колега Иван Голунов.

Посланието им обаче надхвърля тези граници. Те искат да онагледяг, че случаят Голунов е от интерес за всеки един руснак. Стана ясно колко опасен за всеки гражданин е апаратът по сигурността и правосъдието. Също колко важно е да се разкрива взаимообвързаността между корумпирана държавна власт, органите по сигурността и организираната престъпност. Точно това правеше разследващият журналист Голунов.

На всички, които са във възторг от мярката му за неотклонение - домашен арест, е ясно: истинската битка тепърва предстои. Обществеността трябва да продължи борбата си за права и свободи.