Опитите на администрацията на Доналд Тръмп да блокира дейността на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) доказаха едно - в Китай се мисли с няколко хода напред. Дали операционната система "Хунмън" (Hongmeng) ще се окаже отбранително или нападателно оръжие?

С изключение на устройствата на "Епъл" (Apple), засега глобалният пазар на операционни системи изглежда безапелационно разпределен - "Уиндоус" (Windows) на "Майкрософт" (Microsoft) за настолните компютри и лаптопите и "Андроид" (Android) за мобилните устройства. Всички опити да се разбие този модел остават без значителни последици и не успяват да завоюват трайно място сред масовите потребители, коментират експерти от технологичния сектор.

"Хуавей" обаче може да промени правилата на играта. След като "Гугъл" (Google) отказа достъп на мобилните устройства, произведени от китайската компания, до бъдещото развитие на "Андроид", китайската компания обяви, че скоро ще бъде готова да пусне собствената си операционна система "Хунмън". Запознати посочват, че концернът вече е подал заявки за регистриране на търговската марка Hongmeng в почти всички организации за защита на интелектуалната собственост в света в подкатегорията "операционни системи". И това не е плод на работа в последния момент.

Инженерите на "Хуавей" разработват системата още от 2012 година, макар търговската марка да бе регистрирана едва след избухването на конфликта със САЩ през май тази година. Засега на практика няма конкретна информация за характеристиките на системата, дори името не е еднозначно - очаква се поне за Европа то да бъде ARK OS. Компанията съобщи, че вече тества продукта и съвместимостта му с "Андроид" и всички негови приложения - характеристика, оценявана като ключова за успеха на една операционна система.

"Основното при операционните системи за мобилни устройства е да накарате разработчиците на приложения да пишат за вас. Точно това обрече на неуспех опита на Майкрософт да излязат на този пазар - магазинът им за приложения беше празен", коментира софтуерният специалист Лорас Хънт.

Предполага се, че вече са пуснати 1 милион смартфона с новата система, за да се установи в реален режим какви проблеми биха могли да възникнат, при това с обещание за "засилени функции за сигурност, за да се защитят личните данни". След края на тестовия период тя ще бъде предоставена за общо ползване, най-вероятно през последното тримесечие на годината. Според най-новата изтекла информация това може да стане още през септември с пускането на пазара на новата серия смартфони "Хуавей Мейт 30" (Huawei Mate 30).

Амбициите за "Хунмън" изглеждат големи. Базирана на "Линукс" (Linux), тя би трябвало да може да работи с множество платформи и да е съвместима с всички смартфони, таблети, телевизори и преносими устройства на "Хуавей". Оттам, съвместимостта с устройствата и на други производители, особено китайски, е на една крачка разстояние.

С подобно широко поле на приложение "Хунмън" би могла да застраши не само "Андроид" и неговия над 80-процентов дял при мобилните устройства, но и хегемонията на "Майкрософт" при настолните компютри и лаптопите. В крайна сметка масовият потребител иска от операционната система възможно най-много функции с възможно най-малко проблеми при най-ниска цена, най-добре безплатно.

Инженерите на "Хуавей" са доказали, че си разбират от работата, предлагайки технологии, които са сред най-добрите в света. Почти е сигурно, че операционната система на Huawei ще е безплатна, или поне една доста функционална базова версия. На Международния икономически форум в Санкт Петербург миналата седмица китайският президент Си Цзинпин заяви, че Пекин е готов да споделя със страните си партньори опит, включително в 5G технологиите, показвайки ясно, че в китайското мислене стратегическите цели имат приоритет над счетоводните.

Потребителите пък са жадни за нещо ново. След всяко съобщение по темата в социалните медии има хиляди коментари от цял свят, приветстващи възможността за широкосъвместима универсална система с отворен код.

"Браво, "Хуавей", че даваш на света алтернатива", пише в Туитър филипинецът Джон Чуа.

Епъл също не изглежда имунизиран срещу подобна конкуренция, особено ако тя се докаже не само откъм цена, но и откъм качество. Китайските потребители със сигурност изглеждат готови патриотично да преминат на "Хунмън", съобщава специализираното издание theverge.com след проучване на китайските социални мрежи, а загубата дори само на китайския пазар би бил огромен удар за която и да е компания.

Разпространението в другите части на света би било по-голямо предизвикателство, макар и едва ли непреодолимо предвид отношението към 5G технологиите на "Хуавей" на фона на американския натиск. За разлика от Япония, Европа например не бърза да се подчини на настояванията на Вашингтон, а Русия демонстративно сключи договор с китайския гигант за развитието на мрежата си от следващо поколение. Все пак за изграждане на цялостната екосистема за нова операционна система извън китайския пазар ще е необходимо известно време. На "Епъл" и "Андроид" това им отне години.

Когато обяви новината за съществуването на "Хунмън", главният изпълнителен директор на "Хуавей", че компанията ще пусне системата на пазара, само ако й бъде наложена постоянна забрана да използва продуктите на "Гугъл" и "Майкрософт". САЩ дадоха 90-дневна отсрочка на компаниите да продължат да работят с китайския концерн, но след обявяването й съобщенията за напредъка към пускането на "Хунмън" зачестиха.

Дали дори да се случи малко вероятното и спорът между Вашингтон и Пекин да бъде разрешен до няколко месеца, а американските компании отново да предложат пълно софтуерно обслужване на устройствата на "Хуавей", компанията ще се въздържи да пусне системата и ще се задоволи просто да държи в запас готов продукт, който има потенциала да завземе не малка част от глобалния пазар? При положение, че бързото развитие на съвременните дигитални технологии вероятно скоро ще наложи той да бъде модернизиран, за да не се окаже остарял, без дори да се е появил на пазара? До края на годината ще стане ясно.

Засега Пекин изглежда действа по призива, отправен от потребител в Туитър: "Подготви се за криза и я превърни във възможност!".