Най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Които да се без добавена сол и или захар. Всеки ден най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал.
Без пържени храни, както и без храни, съдържащи хидрогенирани (напълно и/или частично) мазнини.
Това предвиждат промени в наредбата за храненето на децата в детските градини (Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения), качени за съгласуване на сайта на здравното министерство.
С промените се цели да се хармонизират условията за хранене на децата с най-новите европейски изисквания, световни препоръки и национални правила. С промените в наредбата ще бъдат намалени калориите в дневното меню в детските градини - среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите между 5 и 7 година се намалява от 1770 до 1600 калории на ден.
"Среднодневният енергиен прием от предлаганата храна е съобразен със съвременните становища за среднодневните енергийни потребности при децата от 3 до 7 години, което ще допринесе за задържане, а дори и намаляване, честотата на свръхтеглото и затлъстяването при децата", пише в мотивите за измененията.
Ето и още от новите проектоизисквания за менюто в детските градини:
Консервираните плодове и зеленчуци не могат да съдържат консерванти, подсладители и оцветители.
Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.
Приемът на мляко и млечни продукти се осигурява чрез включване в менюто всеки ден на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене; включване на прясно и кисело мляко самостоятелно и като компонент на приготвени храни и напитки.
Млякото
Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти трябва да отговарят на следните изисквания:
1. Краве прясно и кисело мляко със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5% мазнини;
2. Сирена, кашкавал, извара и други млечни продукти, произведени от краве мляко;
3. Сиренето да е със съдържание на готварска сол до 3,5%, а кашкавалът – до 3%;
4. Айрянът да се предлага без добавена сол.
Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители.
Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Месото
Месото и месните продукти да отговарят на следните изисквания:
1. Месото да не е претърпяло друга обработка освен охлаждане;
2. Телешкото и свинското месото да са без видими тлъстини, сухожилия и кости;
3. Птичето месо да е без кожа;
4. Мляното месо да е нетлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на колаген към месен протеин ≤ 12% и със съдържание на сол не повече от 1% от общата маса;
От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо.
Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.).
Риби
Не се допуска предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер.
Най-любопитно изглежда включването на следващата забрана:
Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти. (Това са все "много често" предлагани в менюто в детските градини продукти, но забраната вероятно е необходима, ако ня някой му хрумне екстравагантната идея да предлага октопод например за обяд )
Без мазно и пържено, но с боб
Бобови храни (боб, леща, нахут) се включват в менюто не по-малко от един път при петдневно четирикратно хранене (без вечеря) и не по-малко от два пъти при целодневно седмично хранене.“
Не се допуска предлагането на пържени храни, както и храни, съдържащи хидрогенирани (напълно и/или частично) мазнини“.
Приемът на добавени захари трябва да се ограничава до 10% от енергийната стойност на храната, оптималният прием е до 5% от енергийната стойност на храната за деня.“
Приемът на готварска сол с всички храни и напитки трябва да се ограничава, като адекватният прием е 3 грама/ден, горната граница за нерисков хранителен прием е 4,5 грама/ден.“
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни