Най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Които да се без добавена сол и или захар. Всеки ден най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал.

Без пържени храни, както и без храни, съдържащи  хидрогенирани (напълно и/или частично) мазнини.

Това предвиждат промени в наредбата за храненето на децата в детските градини (Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения), качени за съгласуване на сайта на здравното министерство.

С промените се цели да се хармонизират условията за хранене на децата с най-новите европейски изисквания, световни препоръки и национални правила. С промените в наредбата ще бъдат намалени калориите в дневното меню в детските градини - среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите между 5 и 7 година се намалява от 1770 до 1600 калории на ден.

"Среднодневният енергиен прием от предлаганата храна е съобразен със съвременните становища за среднодневните енергийни потребности при децата от 3 до 7 години, което ще допринесе за задържане, а дори и намаляване, честотата на свръхтеглото и затлъстяването при децата", пише в мотивите за измененията.

Ето и още от новите проектоизисквания за менюто в детските градини:

Консервираните плодове и зеленчуци не могат да съдържат консерванти, подсладители и оцветители. 

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

Приемът на мляко и млечни продукти се осигурява чрез включване в менюто всеки ден на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене; включване на прясно и кисело мляко самостоятелно и като компонент на приготвени храни и напитки.

Млякото

Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти трябва да отговарят на следните изисквания:

1. Краве прясно и кисело мляко със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5% мазнини;

2. Сирена, кашкавал, извара и други млечни продукти, произведени от краве мляко;

3. Сиренето да е със съдържание на готварска сол до 3,5%, а кашкавалът – до 3%;

4. Айрянът да се предлага без добавена сол. 

Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители.

Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

Месото

Месото и месните продукти да отговарят на следните изисквания:

1. Месото да не е претърпяло друга обработка освен охлаждане;

2. Телешкото и свинското месото да са без видими тлъстини, сухожилия и кости;

3. Птичето месо да е без кожа;

4. Мляното месо да е нетлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на колаген към месен протеин ≤ 12% и със съдържание на сол не повече от 1% от общата маса;

От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо.

Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.).

Риби

Не се допуска предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер.

Най-любопитно изглежда включването на следващата забрана:

Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти. (Това са все "много често" предлагани в менюто в детските градини продукти, но забраната вероятно е необходима, ако ня някой му хрумне екстравагантната идея да предлага октопод например за обяд )

Без мазно и пържено, но с боб

Бобови храни (боб, леща, нахут) се включват в менюто не по-малко от един път при петдневно четирикратно хранене (без вечеря) и не по-малко от два пъти при целодневно седмично хранене.“

Не се допуска предлагането на пържени храни, както и храни, съдържащи хидрогенирани (напълно и/или частично) мазнини“.

Приемът на добавени захари трябва да се ограничава до 10% от енергийната стойност на храната, оптималният прием е до 5% от енергийната стойност на храната за деня.“

Приемът на готварска сол с всички храни и напитки трябва да се ограничава, като адекватният прием е 3 грама/ден, горната граница за нерисков хранителен прием е 4,5 грама/ден.“