Във Франция има 200 милиона кубически метра радиоактивни отпадъци, за които няма верига за преработка, пише днес в. "Монд".

Техният произход е различен - от отпадъци от преработка на уранова руда до изразходвано ядрено гориво. Франция произвежда три четвърти от електроенергията си в ядрени електроцентрали. 

Едва 1,6 милиона кубически метра от цялото количество се преработват от Националната агенция за управление на радиоактивните отпадъци, пише левоцентристкият всекидневник.

Официално френската ядрена енергетика почива на концепцията за повторна употреба на 96 на сто от използваното гориво, но на практика се рециклира 1 процент от него, твърди изданието.

Отпадъците с висока и средна дългосрочна активност представляват не повече от 3 на сто от споменатите 1,6 милиона кубически метра радиоактивни отпадъци от всякакъв вид, натрупани във Франция до 2017 година, пише "Монд". Но в тях са съсредоточени 99,8 процента от общата им радиоактивност.

Вестникът дава пример с градчето Гьоньон в централната част на страната, където под асфалтиран някогашен паркинг са погребани 20 000 тона различни радиоактивни отпадъци от местен завод за преработка на уранова руда, който е работил от 1955-а до началото на 80-те години на миналия век.

"На определени места това (погребаният отпадък - б.р.) бълва! Изпаренията на радон (ракообразуващ газ, отделян при разпадането на урана) са огромни", казва пред вестника физикът Ролан Деборд, говорител и бивш председател на Комисията за независими изследвания и информация за радиоактивността Commission de recherche et d’information indépendantes sur la radioactivité (Criirad), гражданска организация, основана след аварията в Чернобил през 1986 година.

Според публикацията местните власти са изолирали въпросния терен с двуметрова метална ограда и с табели "Влизането забранено!" едва през 2019 година.

Достъпът до него е бил ограничен от 2009 година от няколко бариери. По време на футболен мач през октомври 2018 година обаче зрителите са ги преодолели, за да паркират там автомобилите си.

В някогашна пясъчна кариера край градчето са преместени и засипани с пръст 220 000 тона утайки от преработка на уранова руда, останали от някогашния завод. 

От 1947 до 2001 година във Франция са експлоатирани 250 местни находища на уран, пише "Монд".