Ключът към изкарването на пълен мандат на настоящото правителство е в това дали ГЕРБ ще спечели София на местния вот този октомври.

Тази хипотеза разви пред Нова тв лидерът на "Атака" и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров, коментирайки собственото си "разклатено" заради войната с ВМРО бъдеще в това управление. Самият Сидеров даде заявка, че може да се кандидатира за кмет на столицата. 

Основен акцент в разговора бяха взаимооотношенията в малката коалиция, след като вече няколко пъти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов призова Сидеров да я напусне. Това нямало да разклати правителството. Дрязгите започнаха при предизборната кампания, когато Сидеров се фиксира във "воеводите" като основен опонент, а след вота обяви резултата им за купен.

В този контекст, ето как започна дншеният разговор:

- Синоптикът ни завърши с въпроса какво ще е времето при вас - обърна се водещият Виктор Николаев към лидера на "Атака".

- Ако намеква за градушки - няма. Облачно, с превалявания. Променлива облачност.

- Не падат ли камъни направо?

- Не, камъни не падат. Има просто едни критики, които със сигурност са необходимост, защото за разлика от градушките, които нанасят щети, те трябва да насочат мисълта в правилната посока. 

И Сидеров започна с критиките. Искал оставката на Каракачанов (заради охраната от МВР на гей парада с мотива, че е силов вицепремиер, б.р.). "Не става дума за някакви лични нападки. Аз виждам един стремеж да се представят нещата като че ли нещо си воюваме", реши да внесе уточнение атакистът.

- Ами лични са. Бяхте коментирали теглото му например. А не политическата му тежест - контрира обаче водещият.

- Това е другарска критика. Това е един здравословен съвет, защото знаем, че тялото е храм на душата. Ако не поддържаш тялото добре, страда душата. Така че това беше един много загрижен съвет от моя страна - извъртя се Сидеров.

След което реши пак да акцентира върху теглото на коалиционния си партньор като разказа как при номинирането на Каракачанов за президент (на което Валери Симеонов се бил опъвал "до последно" и даже искал инициативен комитет, а не трите партии да го издигнат) бил предвидил специален режим за него - със специалист по хранене и спорт "така, че на самите избори да се яви в една по-добра форма". "Така че моята загриженост не е от днеска или вчера", подхвърли лидерът на "Атака". 

"Обаче политическата му тежест не е ли по-голяма от вашата - седем пъти повече" - контрира водещият, визирайки унизителния резултат на "Атака" на евровота - 1% при 7 на сто за ВМРО. И попълни дали пък това не е в основата на "драмата" на Сидеров с "воеводите".

На което атакистът пак имаше готов свой отговор:

"Драмата тръгна от изборната нощ, когато той и колегите му твърдяха, че аз съм ги нападал. Все още стои неполучена паричната награда, която обявих за този, който ми посочи нападка, обида или клевета по време на кампанията. Това, което ги подразни беше, че показахме по нашата телевизия как през 2014 г. г-н Джамбазки каза Крим е руски и не е анексиран, а 2015 г. в Европарламента твърди обратното. Аз съм длъжен да посоча тази непоследователност - за да знаят хората за кого гласуват."

След което Сидеров се върна в спомени от миналото, когато "назад в годините имал и 20 пъти по висок резултат от този на ВМРО". "Така че няма как да завиждам", даде заявка. И се върна на изтърканото: имал "много големи съмнения", че вотът бил "честен и коректен". 

После се прехвърли на задочния спор, в кои "ромски секции" били гласували масово за "Атака" и в кои за ВМРО, който двете партии водят след изборите.

"Имам и приятели, и музиканти включително от оркестъра, така че имам последователи сред ромите - така че това не е нещо нелогично", обясни любовта на ямболските роми към "Атака" лидерът на партията.

- Ще си ходите ли - Каракачанов два пъти ви показва вратата и ви казва, че това няма да разклати управлението - върна се водещият на основната тема. А от отговора стана ясно, че Сидеров (който има министър в правителството), смята да остане в управлението. Но подхвърли темата с битката за София, изразявайки съмнение, че ако ГЕРБ я загуби, ще остане изобщо правителство:

"Нека да не водим тази полемика през медиите, защото това е тема, която е между нас и лидера на ГЕРБ. В телевизионни студиа да се обсъжда кой иска да напуска, това не е сериозно. Ако г-н Борисов реши да подава оставка, това е друга тема. Но това вече е битката за София - много сериозна тема - местните избори са през октомври. Битката за София за мен е тема номер едно за ГЕРБ и ако там има някакви тревоги, страхове, опасения - това ще бъде и ключът към предсрочни избори."

Последва въпрос какво изобщо работи "Атака" в парламента, породен от констатациите на Каракачанов, че депутатите на партията, начело с лидера й не само не ходят на работа, но и нямат законопроекти. На което Сидеров отвърна с копия на снимки от миналата събота - депутатите му спирали маршрута на гей парада в столицата и взе повод отново да поиска оставката на Каракачанов с мотива колко полицейски ресурс се хвърлял за охрана на мероприятието (но не иска оставката на МВР министъра, б.р.).

- Помните историята с масичката... и политици пазят - вместна Николаев, припомняйки протестите пред централата на "Атака" от времената на "Орешарски", мотивирани със "златния пръст" на Сидеров, който направи това правителство възможно. Така, насред един протест Сидеров и съратниците му се "изнасяха", скрити под пластмасова маса.

Лидерът обаче пропусна констатацията през ушите си. За да даде следната заявка:

"Така ако продължават, просто ще ме ядосат - просто ще трябва да се явя за кмет на София с една точка в програмата: забрана на гей парадите. Ако продължават да ме предизвикват и да ме ядосват ще взема да го направя. Ако взема да спечеля - глей к'во става. Да не забравяме, че навремето Борисов тръгна от кмет на София. Така че моят път към премиерския пост може да мине през кметството на София."

"Но това, разбира се, е хипотетично. Зависи от много неща други....", добави.

За сделката с изтребителите пък коментира: "Това е една сделка, която е жест с чупка в кръста към САЩ". Но пропусна да отбележи, че собственият му министър Емил Караниколов (министър на икономиката) е в преговорния екип с Щатите за придобиването на самолетите.

На финала пак даде заявка, че ще остане в управлението. Така успявал все пак да си "прокара" някакви неща. Какви - не стана ясно.