Италианското правителство одобри законодателство, което инкриминира спасяването на мигранти в Средиземно море, пише германският в. "Цайт", цитиран от агенция "Фокус". 

Актът предвижда глоба от €50 000 за капитаните и собствениците на кораби, които "влизат в италиански води без разрешение".

Инициатор на мярката е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини, лидер на крайнодясната Лига, водещата сила в двупартийното правителство, включващо и антиелитисткото "Движение 5 звезди".

Законодателството не упоменава изрично спасителните кораби на международните хуманитарни организации, но то ще ги засегне.

То подлежи на одобрение от парламента, където управляващите партии имат мнозинство.

Наскоро Салвини забрани на германската хуманитарна организация "Сии уоч" (Sea Watch) да работи в Италия.

Капитанът на кораб на тази организация е следствен по обвинение за подпомагане и подбуждане към незаконна миграция.

Най-малко 1151 души, мъже, жени и деца са намерили смъртта си в Средиземно море през последните 12 месеца, опитвайки се да достигнат с лодки италианските брегове, съобщават международните хуманитарни организации "Лекари без граници" и SОS Mediterranee, цитирани от италианския всекидневник "Република".

Той отбелязва, че е изминала точно година, откакто италианското правителство обяви, че затваря пристанищата на страната за корабите на хуманитарни организации. 

Според двете организации още 10 000 души са били насилствено върнати в Либия в ужасяващите условия на тамошните лагери за мигранти.