Със 117 гласа "за" и 90 - "против" и никакви "въздържали се" Народното събрание прие от 1 юли партиите с право на държавна субрисия да получават по 1 лев на глас от последните парламентарни избори. Сега сумата е 11 лв. на глас. Текстът е актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г. и бе приет на първо четене.

При окончателното гласуване обаче ще има предложения за промени - както заявиха представители на "патриотите". И тогава разбивката на гласовете от мнозинството може да се окаже различна. 

Дебатите, очаквано, бяха бурни - с участието на БСП и ГЕРБ, които си разменяха обвинения, и ВМРО, откъдето бе направен опит за успокояване на страстите и дойдоха предложения за друга сума на субсидията. ДПС от самото начало е против, обяви цялата история за див популизъм и твърди, че приемането му е пътят към овладяване на партиите от олигарси. По-рано сутринта обаче депутатът Делян Пеевски даде "алтернативно предложение" - че субсидията може да е и 0 лева, но ако се промени изобщо моделът на финасиране на партиите. Пример бе даден със системата на САЩ. 

БСП обвини ГЕРБ, че иска да заличи съществуващата политическа система, че това е преврат срещу 30-годишните усилия за демокрация в България, че властта иска да върне на практика чл. 1 от старата конституция. И дори цитира думи на премиера Бойко Борисов - в защита на тезата, че драстичното орязване на бюджетните пари за партиите ще доведе до зависимости на партиите. Въпреки че сега предложението за промени в Закона за бюджета дойде именно от Борисов и Министерския му съвет.

От ГЕРБ отвърнаха, че знаят какви са рисковете от намаляването на субсидията за партиите, но правят това, защото им било омръзнало да бъдат сочени с пръст като "защитници на субсидиите" пред обществото. Освен това според представители на управляващите парите от бюджета отивали в медиите - по време на предизборни кампании.

БСП към ГЕРБ: Върнете парите от банки в бюджета

"Борили сме се срещу всеки опит, когато се застрашава демокрацията. Сега искате да унищожите българските партии. Вие го искате, ние ще ви се противопоставим", обяви от трибуната зам.-председателят на групата на БСП по адрес на ГЕРБ в началото на дискусията.

И настоя, че дебатът е важен, но решенията трябва да дойдат след диалог, широк и обществен, а не с писане на текстове на коляно, без мотиви, без разчети и предварителна оценка на ефекта, както ГЕРБ по законотворчестват. С драстичното орязване на субсидиите "обричате партиите не само да са зависими, а да изчезнат - неслучайно няма друга държава в Европа, в която да се търси подобен начин на финансиране, който вие предлагате тук", заяви Стойнев. 

Колегата му Румен Гечев направи преглед на начина на финансиране на партиите в Европа. Само в Швейцария държавата не финансира партиите. В 25% от страните парите от държавна субсидия се разпределят поравно между формациите с парламентарно (или местно) представителство, в останалите има пропорционално разпределение на субсидията - според броя на получените гласове на последни избори, обясни депутатът от БСП. По думите му досега България е била изцяло в синхрон с европейските практики. 

Сега обаче с драстичното орязване и без това да е съпроводено с промени в модела, предложението е удар първо по БСП и второ - по всички партии, които не мислят като управляващите. 

Гечев попита как точно ГЕРБ се финансира, при положение, че държи милиони на депозит в банки, а приходите от членски внос са им "като за Бог да прости". И допусна, че управляващите харчат някакви други пари, а не тези от субсидията, щом тях спестяват. 

Така дойде и предложението - партии, които имат депозити от субсидия - да върнат незабавно парите в държавния бюджет. Това също е европейска практика - ако едни отпуснати суми от държавата не се изразходват, то те се връщат обратно в бюджета (и у нас е така - но важи за парите на министерства, общини и т.н., но не и за политическите партии - б.р.) Като примери бяха посочени Франция, Испания, Потругалия и др.

Думи на Бойко Борисов - аргументи "против" законопроекта на Бойко Борисов

Румен Гечев цитира самия премиер Бойко Борисов в защита на тезата на БСП, че предложенията за орязване на партийните субсидии а ГЕРБ ще доведат до завладяване на партиите от олигарси. Първият цитат е от 9 ноември 2016 г. (веднага след провеждането на референдума, предложен от Слави Трифонов, на който 3 млн. българи гласуваха "за" субсития от 1 лв. - б.р)

"ГЕРБ ще работи субсидията да е 1 лев на глас. Аз съм сигурен, че това ще доведе на власт олигархията. Но щом 3 милиона души го искат – глас народен, глас Божи. Да не съм по-умен от тях"

При внасянето на настоящия проект за промяна и въвеждане на 1 лев субсидия, което направи лично Борисов, той също изрази притеснения от ефектите, до които това ще доведе - "Не след дълго партиите ще станат собственост на бизнесмените", припомни социалистът. И обяви: 

"Това го казва го вашият премиер. Добър ден! Приятна работа..."

ГЕРБ: Партийните пари отиват при медиите. Нашите пари са в банка и не изчезват

В защита на промените от страна на ГЕРБ първи на трибуната излезе Тома Биков. 

"Със сиурност позитивът от предложението е дебатът, който се води тук. През последните години дебатът за партийните субсидии се водеше по телевизия, в шоу програми и там, където не му беше мястото. Предложението ни за 1 лев е направено с преценка на всички рискове. Естествено, че ако бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по друг начин. Това е ясно. Но имаше внушения, че ние сме пазителят на партийните субсидии. На нас тази роля ни писна. Радвам се, че чухме какъв е позитивът от тези субсидии, при това от опозицията, от БСП", заяви Биков.

И после обяви: "Огромната част от тези пари отиват в медиите, не се делят между партийните членове, не отиват в депутатите на ръка, харчат се за кампании"

След като прехвърли темата върху медиите, Биков обяви и как само при Бойко Борисов досега имало намаляване на партийните бюджетни пари - макар и само с 1 лев преди години (от 12 лв. стана 11 лв. на глас - б.р.)

"ГЕРБ няма желание демокрацията да се олигарфизира. Напротив...", продължи Биков. 

В последствие премина в атака срешу БСП, твърдейки, че на левицата парите били по някакви каси, затова излизали данни, че били изчезнали, докато на ГЕРБ били в банка и всичко било прозрачно. Колегата му Александър Иванов път отдаде спестяванията на ГЕРБ на правилното управление на финансовия ресурс - вместо за телевизии, харчели за... социални дейности (философията на държавната субсидия за партиите е да се подпомага партийната дейност на формациите, социалните дейности са приоритет на институциите - б.р.)

ВМРО: Да намалим парите, въпросът е с колко и на каква цена

Искрен Веселинов от ВМРО обясни, че "патриотите" подкрепят намаляването на субсидиите по принцип, но въпросът е с колко и на каква цена. И обеща подкрепа на първо четене, но и алтернативни предложения преди второто, окончателно гласуване. По думите му 1 лв. на глас е твърде малко и това крие много рискове. Освен това промяната, в комбинация с искането на ГЕРБ партии и да връщат пари със задна дата заради "надвзети" суми от 2016 г. насам (заради начина, по който Министерството на финансите чете закона за партиите - б.р.) на практита ще доведе до фалити, допусна депутатът.