Полицията в Хонгконг използва днес гумени куршуми и сълзотворен газ срещу демонстранти, които я замеряха с платстмасови бутилки по време на продължаващите масови протести срещу законопроект, който би позволил екстрадиции на обвиняеми в континентален Китай, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди протестиращи се събраха отначало мирно пред законодателното събрание на управлявания от Китай град, преди да започнат сблъсъците. Някои от демонстрантите се опитаха да нападнат полицаите с чадъри, а те им отвърнаха с предупреждението, че ще използват сила.

Демонстрантите, повечето - млади хора, облечени в черно, бяха издигнали барикади и се готвеха да окупират района със седящ протест както през 2014 година. Сцена на събитията е финансовото сърце на Хонгконг, чиито бляскави небостъргачи предоставят офиси на най-големите международни корпорации и банки.

Съпротивата срещу закона отбеляза най-големия уличен протест в Хонгконг (близо милион участници миналата неделя) от предаването му на Китай от Великобритания  през 1997 година със споразумение за "една страна и две системи". То гарантира на анклава специална автономия със свобода на събиранията, на медиите и независимо правосъдие.

 

Мнозина обвиняват Китай, че все повече се опитва да пречи на демократичните реформи, меси се в местните избори и стои зад изчезването от 2015 година насам на продавачите на литература критична към китайските лидери.

Главната администраторка на Хонгконг Кери Лам, обеща да прокара закона, въпреки, че правителството й отложи за неопределено време дебатите по него. Проектът предизвиква дълбока загриженост в азиатския финансов център, включително в бизнес средите, защото мнозина там се страхуват, че може да подкопае свободите и доверието на инвеститорите и да ерозира конкурентните предимства на територията.

Той позволява жители на Хонгконг, както и чужди и китайски граждани, живеещи или пътуващи в него, да бъдат предавани на континентален комунистически Китай, ако той ги издирва.

Мнозинството от 70-те депутати в местния законодателен орган са про-пекински, посочва Ройтерс. Лам твърди, че законопроектът предвижда съдебен контрол върху екстрадициите, който би ги предотвратил, ако засегнатите са заплашени от изтезания или от смъртно наказание. Китайската съдебна система обаче не се ползва с доверие в Хонгконг. Лам твърди, че територията се е превърнала в убежище да издирвани престъпници заради липсата на правно уреден режим за екстрадиране.

Демонстрантите заявиха, че няма да прекратят протеста, докато властта не се откаже от законопроекта, който има подкрепата на Китай.

Ройтерс отбелязва, че протестът се вижда от хонгконгския гарнизон на китайската армия, чието присъствие в града е един от най-чувствителните елементи на сделката от 1997 година.