За пръв път в последните години се забелязва чувствителен ръст на използваните СРС. След пиковете от 2010-2011 г. - ерата "Цветан Цветанов" като вътрешен министър, когато подслушвани и следени бяха над 8000 души годишно, започна траен спад и засилване на съдебния контрол върху прилагането на способите, пише "Лекс".

Така през последните 3 години обекти на СРС вече са били под 3000 души годишно, като най-малко са те през 2017 г. - 2748. Миналата година обаче следените са с 298 повече, за да бъде отново мината границата от 3000 души.

Точно 3046 души са били следени със специални разузнавателни средства (СРС) през изминалата година, като най-често хората са обект на подслушване от службите.

Това става ясно от годишния доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), цитиран от "Лекс", и който беше приет от парламента днес.

От бюрото представиха и доклада за 2017 г. на бившия шеф Бойко Рашков, след като миналата година той не стигна до пленарната зала. Днес депутатите приеха и двата документа без дебати.

Постановените от съдилищата откази за прилагане на СРС са намалели. През изминалата година те са 771 от 6099 искания. За сравнение, през 2017 година отказите са били 1315. Според доклада на бюрото обаче по-малкото откази и повечето приложени СРС не са за сметка на контрола.

Бюрото не е констатирало нито един случай на неправомерно прилагане на СРС, пише в доклада.

През 2015 г. 10 граждани бяха уведомени, че са подслушвани незаконно, петима през 2016 г. и един през 2017 г. Според доклада обаче това се е дължало основно на факта, че става дума за случаи преди създаването на бюрото, след което контролът се е завишил.

Забележително е, че след като действащият парламент измести от "неудобния" Софийски градски съд делата за корупция в Спецсъда, той е абсолютон рекордьор по разрешителни.

Над 2500 от разрешенията са дадени от спецсъда, следван от окръжните съдилища на Пловдив и Стара Загора - 333 и 258 и Софийския градски съд - 190.

По традиция най-често прилаганият способ е подслушването, следван от наблюдението, проследяването и проверката на кореспонденция, пояснява правният сайт. В над 90% от случаите пък исканията са направени от МВР и прокуратурата.

Най-често обект на СРС са хора, заподозрени за участие в организирани престъпни групи, за наркоразпространение, контрабанда и кражби. От бюрото напомнят, че повечето разрешения, дадени от спецсъда, са резултат и на промените в НПК, с които компетентността му беше разширена, като подсъдни са му и делата за извършени престъпления от хората по високите етажи на властта.

Клуб Z припомня два факта:

Бойко Рашков "изхвърча" в последния работен ден преди Коледа от Бюрото с гласовете на напълно независимите депутати от различни политически сили, след като открито и явно се конфронтира с главния прокурор Сотир Цацаров.

И второ - Спецсъдът използва огромния брой "наказателни от частен характер" дела - т.е. разрешителни за СРС-та, за да ги вкарва в общата статистика и така претендира висока натовареност.