Индийското правителство злоупотребява със закон, който позволява слабо регламентираното задържане на лица в индийската част на конфликтния регион Кашмир, предава Ройтерс, цитирайки данни на "Амнести интернешънъл".

Според организацията "Акт за публична безопасност" (PSA) е "беззаконен закон", чрез който властите задържат деца, инвалиди и хора в преклонна възраст и затова трябва да бъде отменен.

"Този акт провокира нарастването на напрежението между управляващите и местното население и трябва да бъде незабавно отменен", заяви Аакар Пател, който е директорът на "Амнести интернешънъл Индия".

Ню Делхи настоява, че 41-годишният закон е значим за съхраняването на реда и законността в региона, който е населяван предимно от мюсюлмани. От края на 80-те години насам военни сепаратистки милиции се борят срещу властта. 

"Изградена е правосъдна система, в която има разделение на властите", обяви в защита на закона БВР Субрахманям, който е главният секретар на щата Джаму и Кашмир.

Географската област Кашмир е политически разделена между Индия и Пакистан. Ню Делхи обвинява мюсюлманската страна, че култивира сепаратистки движения в индийската част, докато Исламабад твърди, че силите за сигурност на Индия репресират местното пакистанско малцинство.

Законът позволява арестуването до две години за хора, за които се смята, че се държат "по всякакъв начин вреден за сигурността на страната".

"Амнести интернешънъл" настоява, че той влиза в разрез с международното право.

През юни 2018 г. бе публикуван доклад на ООН, в който бяха анализирани 210 случая на задържане съгласно PSA в периода 2012 - 2018 г. Законът забранява арестите на деца, но в доклада са документирани няколко случая на задържане на малолетни.

Срещу повече от 90 процента от задържаните са се водили паралелно наказателни производства.

"Изглежда, че полицията използва PSA като спасителна мрежа, изпозва я да подсигури задържането на заподозрени, които при други обстоятелства може да бъдат пуснати под гаранция", обяви "Амнести интернешънъл".

В 71 от случаите властите непрестанно издават нови заповеди за удължаването на ареста на задържаните.

Според организацията сепаратисткият лидер Масарат Алам Бхат е бил държан под арест общо 20 години от 1990 г. насам, въпреки че срещу него никога не е било повдигано обвинение.