Българинът Ясен Тодоров за втори път е в челните места на фотографски конкурс на  National Geographic („Нешънъл джиографик“) – този път е подгласник на победителя в съревнованието за най-добра снимка от пътешествие в категорията „Градове“. „В ерата на авиацията“ е поглед отгоре към самолет в момент на приземяване на летище в Сан Франциско.

Фотографията е направена, когато самият Тодоров управлява самолета. Авторът на снимката признава, че не му било лесно да улови перфектния кадър, докато пилотира – и то в ден със силни ветрове. Обяснява, че точно тези две писти на летището рядко се появяват на снимки и винаги е мечтал да заснеме подобна фотография. За целта успява да получи разрешително да прелети директно над летището.

Това е второ фотографско отличие за българина, след като декември миналата година взе първа награда, отново в конкурс на „Нешънъл джиографик“, със снимка на гробището за бракувани автомобили на „Фолксваген“ в пустинята Мохаве. Кадърът тогава също бе заснет от самолет.

Българинът пилотира от 16 години – летенето му е хоби, както и фотографията. Завършил е Музикалното училище в София и продължава образованието си в Калифорния, Флорида и Ню Йорк. В периода 2000 – 2003 г. е асистент на проф. Олег Криса, а от 2003-а преподава в Държавния университет в Сан Франциско, на чийто музикален департамент е директор от 2008-а до 2010 г. От 2004-а преподава цигулка в Университета по изкуства в Урумчи, Китай. Прoвeжда майсторски класове в Сидни, Meлбърн, Уeлингтьн, Флoрeнция, Kуaлa Лумпур, Mанилa, Хoнконг, Пекин, Гуанджоу и др.

Тодоров не само лети, но и концертира по цял свят – САЩ, Китай, Австралия, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Русия…

 

 

Площад Славейков