Със свое предложение Сотир Цацаров "форсира" още избора на нов главен прокурор, променяйки днес вече приетата от прокурорската колегия хронограма.

Реалното ускоряване на сроковете е с 3 седмици и при този вариант финалното изслушване и евентуално избор вместо на 14 ноември ще се проведе на 24 октомври.

Промяната по думите му идва от това, че той проверил и позовавайки се на последния "голям" избор в системата - този на Георги Чолаков във ВАС, установил, че не е нужно в определените по закон 2 месеца, в които концепциите на кандидатите са на сайта на ВСС, да не се "движат" другите процедури. 

Новият график:

Както и преди процедурата ще се открие от Пленума на първата възможна дата - 15 юли.

"Най-ранната па закон дата е 10 юли, най-късната - 10 септември. По-добрият, по-предвидимият вариант, възможно най-ранната дата или възможно най-близо до тази най-ранна дата е именно 15-и", аргументира се главният прокурор.

За да не се влезе обаче после със задължителните 4 заседания на Пленума в лятната ваканция, те ще излязат от нормалния график и ще са в режим понеделник-четвъртък, и по-конкретно на 18 и 22 юли и после на 25 и 29 юли. На тях по трима членове от прокурорската колегия или правосъдният министър имат право да номинират кандидати.

12 август при това положение остава крайният срок за представяне на писмени концепции от предложените кандидати.

Така обявяването на дата, час и място за събеседването вместо на 3 октомври ще се проведе на 12 септември.

Крайният срок за приемане на докладите на двете ресорни комисии - по етика и по атестиране и конкурси, се изтегля вместо на 7 октомври, на 17 септември.

При това положение предложеното заседание на прокурорската колегия за 30 октомври ще се изтегли на 9-и същия месец.

Практически ще се смали крайният срок за предложения, въпроси и становища от неправителствени организации, професионални сдружения и университети вместо до 6 ноември, до 16 октомври.

А финалното изслушване и гласуване вместо на 14 ноември може да се провде на 24 октомври.

От съвета единствено Атанаска Дишева попита кое налага това пресиране на сроковете, на което Цацаров отговори първо, че не е съгласен с думата "пресиране".

Той изтъкна "обществените настроения", които се създадоха, и "обществените очаквания", вследствие на което "забавянето на избора не е от полза за никого".

"Не мога да кажа да има специална причина или, иначе казано, не мога да кажа да има пряк умисъл в случая", пошегува се главният прокурор.

Съветът гласува миролюбиво и с почти пълно единодушие подкрепи промяната в сроковете. Против бе само Цветинка Пашкунова, а и Дишева, и Лозан Панов бяха "за".

На излизане от заседанието на ВСС правосъдният министър коментира появилите се по медиите спекулации, че едната кандидатура ще е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев:

"Аз не знам от него такова намерение - обяви Кирилов. - Такива писания може би са в контекста на предварителна проба."

Той каза, че според него е много вероятно Радев "да продължи в един момент работата си в Европарламента".