Правосъдният министър Данаил Кирилов е казал пред еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете Вера Йоурова, че ще представи своята оставка, ако не отпадне мониторингът върху правосъдната ни система до края на мандата на тази комисия.

Това обяви току-що във ВСС Кирилов в отговор на журналистически въпрос.

Кирилов коментира с думите "аз вярвам" въпроса - дали е възможно Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер", който свършва на 31 октомври т.г.. Това обеща самията й председател Жан-Клод Юнкер, когато пое поста си през 2014 година. Неотдавна обаче Йоурова се изказа по-скоро в противоположна посока.

Кирилов сподели, че е имал "много дълъг и много конструктивен" разговор с еврокомисарката. Той каза, че тя, от една страна, отчела и големия ни напредък, от друга - казала, че някои от изявленията й били в лично качество.

Кирилов заяви още, че имаме подкрепа за измененията в режима на "тримата големи", които й представил.

Утре в Министерството на правосъдието предстои обсъждане на режима на промяна на статута на Тримата големи, като едното предложение на Крилов е апелитвен спецпрокурор да може да разследва главния.