Братислава е градът, в който ще бъде централата на бъдещия Европейски орган по труда (ЕОТ).

Новината току-що бе съобщена от Съвета на ЕС.

София също бе сред кандидатите за домакин на агенцията.

Словашката столица получи 15 от общо 28 гласа и така е получила необходимото мнозинство. По тази причина не е имало втори тур, каквито очаквания не липсваха.

Никозия - столицата на Кипър, взема 7 гласа.

А София и латвийската столица Рига си поделят по 3 гласа.

Вотът е бил таен.

Всичко това стана на днешното заседание в Люксембург на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (Съвета EPSCO).

Не е правено класиране на кандидатите, казаха за Клуб Z дипломатически източници.

Веднага след гласуването Съветът одобри Регламент за създаването на Европйски орган по труда.

"Очаквам ЕОТ да заработи през октомври в Брюксел, докато се премести", заяви Маран Тейсен - еврокомисарката по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност.

Тя поздрави Братислава за това, чее спечелила надпреварата. Другите три града, кандидатстващи за централата на Органа, бях София, Никозия  Рига.

Европейски орган по труда – що е то?

ЕОТ трябва да бъде създаден през тази година и да заработи с пълен капацитет през 2023 г. Целта му е подобряване на трансграничното сътрудничество, допринасяне за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и подпомагането на координацията на системите за социална сигурност.

Основните функции на новия орган са следните:

• Улесняване на достъпа до информация за правата и задълженията във връзка с трудовата мобилност в рамките на ЕС, както и до съответните услуги;

• Улесняване и засилване на координацията между държавите членки при прилагането на съответното право на ЕС, включително чрез улесняване на съгласуваните и съвместните инспекции;

• Подкрепа за сътрудничеството между държавите членки за противодействие на недекларирания труд;

• Посредничество и съдействие за намирането на решения при трансгранични спорове между държавите членки.

Как се провалихме преди година

София вече кандидатства за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която бе преместена от Лондон след референдума във Великобритания за излизане от ЕС. Кандидатурата на българската столица бе най-слабата и се състоеше само от 4 страници текст без нито една илюстрация или таблица. Логично загубихме и ЕМА бе преместена в Амстердам.

Този път представянето ни бе доста по-добро. И за разлика от Братислава, която предложи само една сграда, София предложи цели три. При това тази в словашката столица все още не е окончателно довършена. Потази причина ЕОТ ще започне да функционира първо в Брюксел.