Отказът от порция червено или преработено месо дневно и замяната й с пилешко или риба, намалява риска от ранна смърт в следващите 8 години със 17 процента, пише в. "Дейли мейл".
Ако в менюто си заменим пържолата с ядки, намаляваме риска си от ранна смърт с още повече - с 19 процента. С яйца - с 10 процента, а с пълнозърнести храни - с 12 процента.
Изследването било осъществено от учени от Харвардския университет. Те ни уверяват, че ако заменим двете парчета бекон, една наденичка или дневния си сандвич с шунка с риба, ще снижим смъртността си с 25 процента. Ако ги заменим със зеленчуци ще увеличим дълголетието си с 18 процента.
Консумацията на червено и обработено месо увеличава риска от ранна смърт, било установено от изследване, обхванало 81 хиляди американски граждани. Участниците променили хранителните си навици и били изследвани отново след осем години.
Тези от тях, които увеличили консумацията си на червено или преработено месо с половин ястие, увеличили риска си от смърт в следващите 8 години с 10 процента, пише БТА.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни