Два танкера бяха атакувани в Оманския залив, като един от тях е бил почти напълно унищожен, предаде Асошиейтед прес. Първоначално Ройтерес съобщи, че норвежкият кораб "Фронт Олтеър" е бил потопен, като се позова на иранска информационна агенция, но впоследствие компанията собственик "Фронтлайн" опроверга слуховете.

Пети флот на САЩ е получил сигнал за бедствие от два танкера, за които се твърди, че са били нападнати в Оманския залив, предаде Франс прес.

"Запознати сме с нападението на танкери в Оманския залив", се казва в изявление на американските военноморски сили, базирани в Бахрейн. "Получихме два отделни сигнала за бедствие - в 6:12 часа местно време и втори в 7:00 часа. Корабите на американския флот са в района и оказват помощ", става ясно още от официалното съобщение.

Няма данни български граждани да са в екипажите на атакуваните в Оманския залив танкери.

Източници от Оман разкриват, че в ранните часове на деня са били чути две силни експлозии. Според тях те са причинени от нападенията срещу танкерите.

Карта на атакуваните танкери.

Един от нападнатите кораби беше идентифициран като "Фронт Олтеър" (Front Altair), плаващ под флага на Маршаловите острови. Според частна фирма за морско разузнаване на борда му е избухнал пожар и той дрейфува. 

 

 

Иран е оказал помощ днес на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция "Ирна". Иранският външен министър определи атаката срещу танкерите като "подозрителна", тъй като се е извършила по време на среща между японския премиер Шиндзо Абе и върховния лидер аятолах Али Хаменей в Техеран.  

"Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници.

Източници от областта на морския транспорт твърдят, че петролен танкер, собственост на норвежката компания "Фронтлайн", е ударен от торпедо край бреговете на Обединените арабски емирства, посочва Ройтерс. Той е бил натоварен с 75 000 тона нафта и е пътувал към Далечния изток.

 

Малко по-късно корабна компания идентифицира втория танкер като "Кокука Кърейджъс" (Kokuka Courageous). От танкера са евакуирани 21 моряци, един от тях е ранен, а в корпуса на танкера има пробойна, предаде АП.

Той е пренасял метанол от Саудитска Арабия към Сингапур. Според собственик на компанията няма опасност корабът да потъне.

Представители на Кралския флот на Обединеното кралство предупредиха, че във водите се е случил "неопределен инцидент" и в тази връзка се призовава за "изключително внимание", за да не се обтягат повече отношенията между САЩ и Иран.

"Обединеното кралство и неговите партньори водят разследване", заявиха те, без да дадат повече подробности.

Това е втората подобна атака, след като преди месец в региона бяха извършени нападения срещу четири танкера на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Ройтерс. След нея отношенията между Вашингтон и Техеран се влошиха.