Японският министър-председател Шиндзо Абе се срещна с върховния духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей в Техеран, като целта на визитата бе да намали напрежението между Иран и САЩ, предаде Ройтерес. Това бе първото посещение на премиер на Япония в ислямската република след революцията от 1979 г.

След разговорите си с президента Хасан Рохани вчера Абе предупреди, че трябва да бъдат избягвани всякакви "случайни конфликти", които биха могли да бъдат провокирани от повишеното напрежение между САЩ и Иран.

По думите на говорител на Токио целта на посещението е да се ограничи влошаването на отношенията между Техеран и Вашингтон, макар и да няма отправено конкретно предложение за посредничество от страна на японския министър-председател. 

По време на разговорите Хаменей обяви, че страната няма намерение да произвежда ядрено оръжие, но добави, че дори при промяна на политиката "Америка не може да направи нищо", за да я спре, предаде иранска телевизия, цитирана от Ройтерес.

По-рано през деня Хаменей обяви, че Иран "по никакъв начин няма да повтори" преговорите с Вашингтон. 

"Аз не смятам, че Тръмп е заслужил какъвто и да е обмен на съобщения и нямам отговор за него, и няма да му дам отговор", бе цитиран върховният лидер на официалния му сайт.

"Днес аз се срещнах с върховния лидер и чух неговата вяра в мира. Оценявам високо това като важен напредък към мира и стабилността в този регион", допълни японският премиер.

Изказването на Абе беше излъчено по японската обществена телевизия Ен Ейч Кей. 

След нападението срещу танкери в Оманския залив днес отношенията между Вашингтон и Техеран се очаква да се влошат. 

 
САЩ и Иран влязоха в остри пререкания след като през май 2018 г. Тръмп изтегли Америка от ядреното споразумение с Иран. Всичките санкции срещу ислямската република отпреди влизането в сила на договора от 2015 г. бяха възстановени и влязаоха в сила през ноември 2018 г.
 
Тогава САЩ заявиха, че водят по отношение на Техеран политика на "максимален икономически натиск върху режима" и настояват, че не искат да сменят режима, а да "променят поведението му".
 
През април 2019 г. Вашингтон заплаши, че няма да удължи периода на облекчения за основните купувачи на ирански петрол след изтичането му на 2 май, като заплашиха да наложат санкции върху всяка страна, която продължи да търгува с Техеран. Сегашните облекчения важат за Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция.
 
Въпреки че първоначално Иран даде сигнали, че смята да остане страна по споразумението, през май 2019 г. даде 60 дни на останали участнички в пакта (Германия, Китай, Франция, Великобритания и Русия) да вземат мерки за запазване на сделката - да предпазят петролния и банковия сектор на ислямската република от американските санкции.
 
Същевременно Вашингтон и Техеран често обменят заплахи и обиди чрез медиите. Например, на 19 май 2019 г. Тръмп публикува в "Туитър" съобщение, с което предупреди Иран, че ако "иска да се бори, това ще бъде официалният край на Иран".