Днешното нахлуване на студ съвпада и с астрономическото начало на есента. 22 септември е денят на Есенното равноденствие, което сме преминали точно в 5:29 ч. днес.

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области в цялата страна, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълтият код означава потенциална опасност, от НИМХ предупреждават хората да внимават, особено при пътувания. Очаква се средната скорост на вятъра 13-18 m/s, в някои области и с пориви до 20-25 m/s. 

Заедно с вятъра нахлува и силен студен фронт. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в крайните южни райони – до 20°. С прекъсвания валежите ще продължат, на места в Източна България ще са по-значителни, докато след пладне от запад ще спират и облачността ще се разкъсва.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800-2000 метра, с продължаващото понижение на температурите, по-късно през деня ще превали и сняг.