Полиция днес претърси офисите на 10 кабелни оператори по подозрения за нарушения на авторски и сродни права, укриване на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание, съобщиха Българското национално радио и Нова телевизия.

Акцията е обхванала офиси на оператори в Бургас, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Петрич, Гоце Делчев, предадоха двете медии. В нея са участвали полицаи, жандармеристи и служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Според съобщенията българските власти са действали заедно с Европол и Националната агенция по приходите в операция против кабелното пиратство.

„Случаят касае драстични нарушения на авторските и сродни права на две национални телевизии. Налице са доказателства за причиняване на значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева. Тепърва предстоят назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети. Възможно е да се стигне и до по-тежка квалификация на извършеното престъпление“, каза пред журналисти Йовита Григорова, говорителка на Апелативната прокуратура след претърсването в офиса на  „RN медия груп“ в Бургас.

Районтата прокуратура в Бургас е получила през 2018 г. сигнали от физически лица и от фирми, че кабелна телевизия през мобилно приложение са били излъчвани чужди обекти на авторски и сродни права, телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателите, които са две национални телевизии, добави Григорова.

Полицаите са иззели  компютри, техника и документи, посочи тя. Срещу кабелния оператор е образувано досъдебно производство още през септември миналата година, каза тя.

Нова съобщи, че властите са извършили претърсвания и изземвания и в офисите на „Кабел САТ–Запад”в Благоевград в офисите на оператора в Кюстендил.

Собственикът на „RN медия груп“ Георги Стоянов е казал пред Нова телевизия, че акцията има за цел да унищожи малките кабелни оператори. 

Пред БНР той назова Нова телевизия и би Ти Ви като двете национални телевизии, които претендират, че са нарушени правата им.

 „bTV и Nova сами са избрали да бъдат със статут „must carry“, т.е. да бъдат задължителни за разпространение от всички видове телевизионни платформи. При условие, че те са задължителни, няма как да бъдат и платени“, е цитиран да казва той от БНР.