Близо половината от активните фирми в България нямат нито един нает служител, а в тях работи само собственикът им. През 2016 г. броят на едноличните фирми е близо 170 000, което е 48,8% от всички регистрирани и функциониращи фирми в страната.

Данните са на Националния статистически институт (НСИ) от проведено изследване „Демография на предприятията“. Изследването се прави на всеки пет години, за да даде обща картина на жизнеспособността на фирмите у нас, съобщи БГНЕС.

През 2016 г. в страната са действали близо 347 000 фирми. Това е ръст с 2,6 на сто спрямо предходната година. Новорегистрираните компании са 42 500, но според НСИ това се дължи и на факта, че регистрацията на нови компании бе улеснена законодателно - с въвеждането на изискуем първоначален капитал от едва 2 лв.

Данните на НСИ показват още, че най-много нови компании са регистрирани в сферата „Търговия“. Това е и секторът, в който има най-много семейни фирми, които разчитат само на труда на хора от фамилията, но не наемат други служители.

Близо 127 000 пък са регистрираните и работещи компании с между 1 и 4 служители. Това е малко повече от 1/3 от всички действащи дружества у нас. С персонал от 10 души и повече хора са едва 7,9% от активните фирми, като през 2016 г. новосъздадените такива са едва 558.

Друга констатация на НСИ гласи, че по-малко от 5 на сто от регистрираните компании оцеляват за период над 5 години. 80% от компаниите оцеляват повече от година, показват данните. С други думи - над 95% от предприемачите не успяват да се справят с конкуренцията, пазарната обстановка, бюрокрацията или друго, затова фирмите или фалират, или доброволно прекратяват дейността си, коментират от статистическия институт.

В три основни сектора са концентрирани над 60% от всички работници – търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, преработваща промишленост и хотелиерство и ресторантьорство.

Най-жизнеспособни са предприятията от сектора на добивната промишленост, доставката на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, производството на електрическа и топлинна енергия, на газообразни горива. В тези области фирмите, които спират дейност, са под 1%.